Cennet Kuşu (Strelitzia Nicolai) çiçeği benzersiz görünümü ile dikkat çeken tropikal bitkilerden biridir. Starliçe olarak da bilinen cennet kuşu çiçeği en çok tercih edilen iç mekan bitkileri arasındadır. Gösterişli yaprakları ve göz alıcı çiçekleri ile iç mekanların havasını değiştiren starliçe çiçeği bakımının püf noktaları bulunur.

Cennet Kuşu Çiçeği Nedir?

Tropikal bir çiçek olan Starliçe çiçeği (Strelitzia Nicolai) özel yapısı sayesinde özellikle botanik severlerin en sık yetiştirmeyi tercih ettiği çiçek türlerinden biridir. Gösterişli yaprakları ile bulunduğu ortamı renklendirir.

Cennet kuşu çiçeğinin kökeni Güney Afrika’dır. Ülkemizde turna gagası ya da cennet kuşu olarak da bilinir. Tropikal bir çiçek olan cennet kuşu çiçeği dayanıklı bitkiler arasında yer alır. Bulunduğu her ortama kolay uyum sağlar. Cennet kuşu çiçeği bakımı son derece pratik bir bitkidir.

Cennet Kuşu Çiçeği Adını Nereden Alır?

Anavatanı Güney Afrika olan cennet kuşu çiçeği, starliçe adıyla da bilinir. Cennet kuşu çiçeği turna çiçeği, starliçya veya starliçe olarak bilinir. Bunun en büyük sebebi çiçeğin görselliğidir. Çiçeğin yapısı, kuşlara benzediği için birçok ülkede farklı türlerden kuşların adını almıştır

18. yüzyılda birçok ülkede yetiştirilmeye başlanan çiçek, Güney Afrika topraklarında turna çiçeği olarak tanımlanıyordu. 1773’te İngiltere’ye tanıtılan bitkiye kraliçe Charlotte’un doğduğu yer olan Meckelenburg-Strelitz’in adı kısaltarak “Strelitzia” adı verildi. Ülkemizde ise starliçya, starliçe, cennet kuşu çiçeği, turna gagası ve papağan çiçeği gibi pek çok isimle tanınır.

Starliçe (Cennet Kuşu) Çiçeğinin Anlamı

Cennet kuşu çiçeğinin ise birçok farklı anlamı bulunmaktadır. Bu anlamlar ise şöyledir;

● Evli olan çiftlerin dokuzuncu evlilik senesini temsil eder.

● Çiçeğin kuşa benzemesinden dolayı özgürlüğü sembolize eder. Aynı zamanda da kuş simgesinden dolayı, yolculuk anlamına da gelen bir çiçek türüdür.

● Mükemmellik ve başarıyı simgeleyen bir çiçek türüdür.

● Kraliyet çiçeği olmasından dolayı kraliyeti temsil eder.

● Yeryüzünde cennet anlamına gelen çiçeklerden biridir.

● Zorluklardan elde edilen başarı anlamını taşır.

● Özellikle ikili ilişkilerde sadakati yansıtması için verilen bir çiçektir.

● Geleceğe yönelik umut, iyimserlik ve mutluluk için de verilebilecek çiçeklerden biridir.

Cennet Kuşu Çiçeğinin Latincesi Nedir?

Cennet kuşu çiçeğinin Latincesi Strelitzia Nicolai olarak bilinir. Ancak halk arasında starliçe veya cennet kuşu olarak bilinir.

Cennet Kuşu (Starliçe) Çiçeğinin Özellikleri

Anavatanı Güney Afrika olan Starliçe, tropikal ve her dem yeşil bir bitki türüdür. Sıcak iklim bitkisidir.

● Çok yıllık bir bitkidir. Her mevsim yeşildir.

● Uzun saplı yaprakları vardır, oval yapılı bir yapraktır ve oldukça serttir.

● Düzenli sulama isteyen bir bitkidir.

● Tohumdan ayırarak üretilir.

● Dona karşı oldukça dayanıksız bir yapısı vardır.

● Yarı gölge yerlerde yetiştirmeye uygundur.

● Fide yetiştirilmesi için ortalama sıcaklığın on ile yirmi beş derece olması gerekir.

● Güneşli bölgeleri sever ama en rahat yarı gölgeli yerlerden yaşayabilir.

● Ortalama eksi dörde kadar dayanabilir.

Cennet Kuşu Çiçeğinin Hikayesi Nedir?

Cennet kuşu çiçeği, özgürlük çiçeği olarak bilinir. Özellikle geçmişte özgürlük isteyen veya özgür olmadığını inanan bireyler tarafından özgürlük getirmesi amaçlı kullanılan bir bitkidir. Bununla beraber cennet kuşu çiçeği ihtişamı, sevgiyi ve sadakati göstermesinden dolayı da anlamından dolayı birçok farklı efsane veya hikâyede kullanılan bir çiçektir. Türkiye’de ise erkeklere alınan tek çiçek olarak bilinmektedir. Bununla beraber sporcu erkeklere de bu çiçek verilir.

Cennet Kuşu Çiçeğinin Faydaları

Cennet kuşu çiçeği, bulunduğu ortamın havasını yeniler. Kişilere herhangi bir zararı bulunmaz. Bundan dolayı rahatlıkla bakılabilecek çiçeklerden biridir. Sıklıkla dekoratif amaçlı yetişir. Her mevsim yeşil kalmasından dolayı özellikle uzun ömürlü bitki bakımı yapmak isteyen kişilerin rahatlıkla tercih edebileceği çiçek türlerinden biridir.

Cennet Kuşu Çiçeğinin Bakımı Nasıl Yapılır?

Cennet kuşu çiçeği oldukça rahat çoğaltılabilecek, bakımı son derece kolay bitkilerden biridir. Starliçe bakımı ise şöyle yapılır;

· Cennet kuşu çiçeği havadar ve yüksek nemli yerlerden hoşlanır. Öğle güneşi dışında özellikle sabah ve akşam güneşinden faydalanmak ister.

· Starliçe nemli ortamı sevdiği için toprağının da sürekli olarak nemli olması gerekir. Düzenli biçimde çiçeğin sulanması önemlidir. Bununla birlikte yapraklarına su püskürtülmesi de hoşuna gider. Yaz aylarında daha çok sulamaya ihtiyaç duyulur. Kış aylarında ise daha seyrek sulama yapmak yeterli olacaktır. Toprak nemini düzenli olarak kontrol ederek sulama rutini oluşturmak mümkündür.

  • Starliçe çiçeğinin bulunduğu alanın ortalama 10 ile 25 derece olması gerekir, kesinlikle düşük sıcaklığın bulunduğu alanlarda filizlenmez.
  • Starliçe çiçeği, asitli toprak yapısını sever bundan dolayı mutlaka hayvan gübresini saksı içerisine koyabilirsiniz.

Cennet Kuşu Çiçeğinin Sulanması Nasıl Yapılır?

Cennet kuşu çiçeğinin yıl boyunca sürekli olarak sulanması ve nemli kalması gerekir. Sulamada aşırıya kaçmamak oldukça önemlidir. Özellikle ilkbahar ve yaz aylarında daha sık sulama yapılması gerekir. Bu dönemlerde en az günde bir defa sulamak gerekir. Suyun boşaldığından emin olana kadar bitkinin sulamasını yapabilirsiniz. İçerisinde herhangi bir şekilde su kalmadığından emin olun. Eğer aşırı sulanırsa yapraklar solabilir, az sulanması halinde ise yapraklar sarı olabilir.

Cennet Kuşu Çiçeğinin Budaması Nasıl Yapılır?

Cennet kuşu çiçeğinin taç yapraklarını döktükten sonra ortalama 3 hafta boyunca direnç gösterir. Özellikle yaşlanmış ya da zarar görmüş olan özlerin çıkarılması gerekir. Yaprağın incelmesi için en sık tercih edilen yöntemlerden biri budur. Budama işlemi için öncelikle yaprağı keskin bir alet ile kesin. Keseceğiniz bütün yaprakların veya alanların hastalıklı olduğuna emin olunuz. Eğer bitkiniz aşırı büyüyor ise çift kollu bir şekilde budama yapmanız gerekir. Budama sırasında çift makas ya da testere ile yapabilirsiniz.

Cennet Kuşu Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

Cennet kuşu çiçeği çoğaltılabilecek bir çiçek türüdür. Oldukça kolay iki farklı çoğaltma işlemi bulunur. Bunlardan en çok bilineni, kökten ayırarak çoğaltma işlemidir diğer ise tohumla çoğaltma işlemidir. Tohumla çoğaltma işlemi sırasında nemli ve geçirgen bir toprak kullanılması gerekir. Can suyunun verilmesi ile beraber bol güneşli bir alana konulması gerekir. Bitkinin çiçek açana kadar özenle bakılması gerekir. Ortalama dört yıl içerisinde çiçek vermeye başlar. Diğer çoğaltma işlemi olan ayırma işlemi ise özellikle temiz köklerin makas ile alınmasıdır. Sonrasında ise temiz bir toprağa yerleştirilerek ekilmesi gerekir. Özellikle bu işlemin temmuz ayında yapılması gerekir.

Cennet Kuşu Çiçeğinin Toprağı Nasıl Olmalı? Saksısı Nasıl Olmalı?

Kullanılacak olan toprağın mutlaka iyi bir şekilde drene edilmiş bir toprak karışımı olması gerekir. Organik gübre karışımı özellikle cennet kuşu çiçeği için tercih edilebilecek bir gübre türüdür. Küçük olan cennet kuşu çiçeği için ortalama 100 santimetre uzunlukta olan bir saksı tercih edilebilir. Ancak 3 metrelik bir çiçek için 35 santimetrelik bir saksı tercih edilebilir.

Cennet Kuşu Çiçeği Ne Zaman Çiçek Açar?

Yapraklarını dökmeyen bu çiçek türü, özellikle kış aylarında kış uykusuna yatarak herhangi bir şekilde yaşamını ilerletmez. Bahar ayının başından itibaren çiçek açar.

Cennet Kuşu Çiçeğinin Zararları

Cennet kuşu çiçeğinin herhangi bir şekilde zararı olmaz. Aksine oldukça faydalı bir bitkidir. Çok yıllık bir bitki olmasından dolayı dört mevsim evde bakılabilecek, oldukça dekoratif bir çiçek türüdür.