Lavanta çiçeği (Lavandula Angustifolia) hoş kokusuyla dikkat çeken bir çiçek türüdür. Bakımı oldukça kolay olan ve birçok faydası bulunan lavanta çeşitli çiçek aranjmanlarında tercih edilir. Lavanta, güzel ve keskin kokusu ve zarif duruşuyla birçok insan tarafından evde yetiştirilir.

Süs bitkisi olarak yer alan lavanta, birçok çeşidi bulunan taze bir bitkidir. Ege ve Akdeniz’in göz alıcı bitkileri arasında bulunan lavanta bitkisi, eşsiz görüntüsü ve hoş kokusuyla büyük bir üne kavuşmuştur. Lavantanın boyu, 1,5 metre civarına kadar erişebilir. Bakımının kolay olması ve hoş kokusu sebebiyle birçok insan tarafından evde yetiştirilir.

Lavanta Çiçeği Nedir?

Lavanta çiçeği kendine özgü eşsiz kokusu ve dikkat çekici renkleriyle sevilen çiçek türleri arasında yer alır. Kokusu kendine hayran bırakan bir Akdeniz çiçeğidir. Lavanta çiçeği ballıbabagillerden mor veya mavi renkli çiçekleri olan bir çiçek türüdür. Mor renginin en güzel tonları bulunan lavanta çiçeği zarafeti ile dikkat çekmektedir.

Rengi ve kokusu ile meşhur olan lavantanın kendine has özellikleri bulunur. Bulunduğu ortamı güzelleştiren lavanta çiçeğinin sakinleştirici ve dinlendirici etkisi bulunur. Birçok kozmetik alanında kullanılan lavanta çiçeği oldukça faydalı bir bitkidir. Tasarım çiçekler arasında yer alan lavanta özel anlarda tercih edilir.

Lavanta çiçeği kendine özgü kokusu ve rengi sebebiyle en çok tercih edilen çiçeklerden biridir. Lavanta faydaları sebebiyle kozmetik dünyasının vazgeçilmez bitkilerinden biridir. Lavanta çiçeğinin kolonyası, yağı ve parfümü üretilmektedir. Lavanta bitkisinin ayrıca çayı da tüketilmektedir.

Lavanta Çiçeği Latincesi

Lavanta çiçeği Latincesi Lavandula angustifolialon’dır.

Lavanta Çiçeğinin Anlamı

Her çiçekte olduğu gibi lavanta çiçeğinin anlamı renklerine göre değişiklik gösterir.

Lavanta çiçeğinin anlamı şu şekildedir;

· Beyaz lavanta çiçeği güzelliği ve estetiği

· Mor lavanta çiçeği gücün ve gösterişi temsil ederken çiftler birbirine hediye etmesi durumunda sadakat ve bağlılık anlamları taşır.

Lavanta Çiçeğinin Hikayesi

Lavanta çiçeği hikayesi mitolojiye uzanmaktadır. Dağların ve ormanların tanrıçası Artemis doğduktan sonra lavanta çiçeği Artemis tanrısının kutsal bitkisi olmuştur. Artemis, kutsal kabul edilen lavanta yağını baştan ayağa kadar sürermiş. Lavantanın kokusuyla Artemis mis gibi kokarmış.

Lavanta Çiçeği Özellikleri

Lavanta çiçeği özellikleri şu şekildedir;

· Lavanta çiçeği genellikle mor renkli olsa da başka renkleri de vardır. Beyaz, açık pembe ve mavi renkleri de bulunur. Lavanta çiçeği mor ve lila arasında kaldığı için halk arasında lavanta rengi olarak bilinir.

· Lavanta çiçeği 20-60 cm arasında boylanabilir.

· Mavi ve mor renkleri arasında boru şeklinde büyür.

· Çok yıllık ve çalı görüntülü bir çiçek türüdür.

· Lavanta çiçekleri haziran ve temmuz aylarında çiçek açar.

· Lavanta çiçeğinin yaprakları çalılara benzetilir. Gümüş renkli yapraklar muhteşem bir görüntü sunar.

· Lavanta çiçeği kokusu ve faydaları sebebiyle kozmetikte yaygın olarak kullanılır.

Lavanta Çiçeği Faydaları

Lavanta bitkisi faydaları bakımından zengindir.

· Ağrı kesici özelliği bulunur. Ağrı kesici olarak diş ağrısı ya da baş ağrısı gibi farklı kullanım alanları bulunur.

· Yaraların tedavisinde, cilt ve saç bakımında ve uykusuzluk tedavisinde lavantadan yararlanılır. Uykusuzluk ve sindirim sorunlarına iyi gelir.

· Sinüzite ve migrene de iyi gelir.

· Sakinleştirici ve dinlendirici etkisi vardır. Depresyon gibi ruhsal sıkıntılara iyi gelir.

· Karaciğer metabolizmasını düzenler. Sindirim sistemlerine olumlu etkileri bulunur.

Lavanta Çiçeğinin Bakımı

Lavanta bitkisi her ne kadar dayanıklı olsa da düzgün bakılması gerekir. Lavanta bakımı düzenli bir şekilde yapılmalıdır. Saksıda lavanta bakımı yapılacaksa toprağının alkali özellikte olmasına özen göstermek gerekir. Lavanta çiçeğinin saksının drenajının iyi olmasına dikkat etmek gerekir.

Lavanta çiçeğini konumlandırırken ışık alıp almamasına dikkat etmek gerekir. Saksıyı koyduğunuz alanda lavantanın gün içerisinde en az 5-6 saat civarı güneş alabilmesini göz önünde bulundurmak gerekir. Bahçede lavanta bakımı güneş alabilen bir alana ekmeniz oldukça önemlidir.

Evde Lavanta Nasıl Yetiştirilir?

Evde lavanta nasıl yetiştirilir sorusuna yanıt arayabilirsiniz. Ev içerisinde güneş ışınları alan aydınlık bir ortama konumlandırılabilir. Lavanta çok nemli toprak sevmez. Bu nedenle belirli aralıklarla sulama yapmak yeterli olacaktır. Yılda bir kez olmak üzere ilkbahar ya da sonbahar aylarında saksı ve toprak değişimi yapılabilir.

Lavanta çiçeği yetiştirirken aralık ayının sonunda ya da mart başında lavantanın tepesinde bulunan yaprakları kesilebilir. Bu sayede oksijen köklere kadar iner ve bitkinin yenilenmesi sağlanır.

Lavanta Çiçeği Nasıl Sulanır?

Lavanta bitkisi suyu seven bir bitki türüdür. Sulama işlemi, lavantanın çiçeklerinin uzamasına yardımcı olur. Lavanta çiçeğini sularken suyun köklere kadar indiğinden emin olunmalıdır. Lavanta çiçeğinin yapraklarının güzel ve sağlıklı görünmesini istiyorsanız yapraklara su püskürtebilirsiniz.

Lavanta Nasıl Ekilir?

Saksıda lavanta ekimi sırasında çiçeğe yeteri kadar alan sağlanmalıdır. Bunun için büyük boyutlarda saksılar tercih edilebilir.

Lavanta Çiçeği Saksı Değişimi Nasıl Yapılır?

Lavanta çiçeğinin uzun süre sağlıklı olmasını istiyorsanız arada saksı değişimi yapmalısınız. Saksı değişimi yılda bir defa yapılabilir. Saksı değişimi için ilkbahar veya sonbahar mevsimi tercih edilmelidir. Saksı değiştirme işlemi esnasında çiçeğin toprağını yenilemek de gerekir.

Saksı değişimi sırasında lavantanın boyu uzadığı için saksının boyunun da en az 20 cm kadar uzun olması önemlidir.

Lavanta Çiçeği Ne Zaman Açar?


Lavanta bitkisi, haziran ve temmuz aylarında çiçek açar.