Papatya çiçeği (Chamomillae Romanae), renkli ve canlı yapısıyla iç mekanları süsleyen bir bitkidir. Ülkemizde oldukça sevilen papatya, hoş görüntüsüyle dikkat çeker. Zarif ve narin bir görüntüye sahip olan papatya, pek çok şiire ve şarkıya ilham vermiştir. Peki, papatya nasıl bakılır, papatya çiçeği bakımı nasıl yapılır, papatya nasıl yetiştirilir? İşte, evde papatya bakımı.

Görünce hemen herkeste bir tebessüm yaratan papatya çiçeği baş döndüren kokusu ve göz alıcı güzelliğiyle hayatımıza mutluluk katar. Bulunduğu ortama neşe ve hoş koku katan papatya bitkisi, bakımı kolay bitkilerden biridir. Sarı ve beyaz renkli çiçeklere sahip olan papatya çiçeğinin bakımı zor ve masraflı değildir.

Papatya Çiçeği Nedir?

Bahçelerde, kırlarda, iç mekanlarda hemen hemen her yerde karşımıza çıkan papatyalar, bulunduğu ortama güzellik katar. Papatya çiçeği, papatyagiller familyasından olan bir çiçek türüdür. Papatya çiçeği, Türkiye’ye ait bir çiçek türüdür. Akdeniz iklimine özgü bir bitkidir. Papatya, 20-50 cm yükseklikte, bahar aylarında çiçek açan, bir yıllık otsu bir bitkidir.

Doğayı zarif ve narin görünümüyle güzellik katan papatya evde yetiştirilmeye uygun bir bitkidir. Özellikle bahçe, cam ve balkonları süslemek için papatya tercih edilebilir.

Papatya Çiçeğinin Adı Nereden Gelir?

Papatya çiçeğinin adı Rum kökenli olup temiz sevgi kavramını taşımaktadır. Papatya çiçeğinin farklı isimleri vardır. Bunlar;

· Bodrum Papatyası

· Çeşme Papatyası

· Yoğurt Papatyası

· Mayıs Papatyası

· Tıbbı Papatya

· Matricaria Papatyası

Papatya Çiçeğinin Anlamı

Papatya çiçekleri sarı ve beyaz renklerinin kendine has uyumlarıyla göz alıcı yapıya sahiptirler. Papatya çiçekleri kadınların en çok tercih ettiği bitki çeşididir.

Papatya çiçeği masumluğu, temiz kalpleri, samimiyeti, gösterişsizliği ve arkadaşlığı anlatan mis kokulu çiçek türüdür. Sağlık ve bolluk anlamlarını da taşımaktadır. Papatya çiçeği her yerde yetişir ve ülkemizde 50’den fazla papatya çiçekleri vardır. Hediye göndermek için en çok tercih edilen çiçektir.

Papatya Çiçeğinin Latincesi

Papatya çiçeği asteraceae (papatyagiller) familyasındandır. Latince ismi Chamomillae Romanae’dır. Genellikle kırlarda yetişen bir bitkidir. Avrupa’dan Hazar kıyılarına kadar uzamış bir türdür. Birçok farklı cinslere (Bellis, Tripleurospermum, Leucanthemum) sahip olan papatya çiçekleri şifalı bir bitkidir.

Papatya Çiçeğinin Hikayesi

Papatyalarla ilgili birçok efsane bulunuyor. Eski bir Kelt efsanesine göre, yeryüzünde bir bebek öldüğünde Tanrı, anne ve babaya neşe vermek için çimler arasında papatyalar çıkarırmış.

Papatyaların anneye hediye edilmesi ise İskandinav mitolojisinden gelir. İskandinav güzellik tanrıçası Freya, papatyayı kutsal çiçeği olarak benimsemiş. Bu sebeple papatya annelik ile ilişkilendirilen bir çiçek olmuş.

Papatya Çiçeğinin Özellikleri

Papatya çiçeği sade ve narin olan kır çiçeğidir. Bu güzel ve narin kır çiçeğinin özellikleri şunlardır

· Papatyalar hızlı büyüyüp gelişen bir çiçektir.

· Papatya çiçekleri zarif bir görüntüye sahiptir. Papatya çiçeğinin kendine has rengi beyaz olur ve bunun yanında sarı, pembe, mor renkli papatya çiçekleri vardır.

· Kökü toprağın alt kısmında olup besin ve su kaynağını depolar.

· Kökü olup sap kısmı olmayan bu ince yapıma sahip papatya çiçeğinin uzunluğu 25cm’dir.

· Gövdesi dal, yaprak, tomurcuk bölümleridir.

· Yaprakları terleme yaparak boşaltım sağlar.

· İlkbahar aylarının başında ve haziran ayına kadar çiçek açar.

· Tohumun ekilmesi mart ayında yapılması uygundur.

Papatya Çiçeğinin Faydaları

Güzelliğin naifliğin ve temiz kalbin anahtarıdır. Papatya çiçeği güzel kokusuyla kendine has güzelliğiyle her bir hastalığa devadır. Sağlık açısından da kullanımı fazladır.

· Papatya çiçeği depresyona karşı etkilidir.

· Soğuk algınlığı, sinüzit ve solunum üst yollarında tedaviye yardımcı olur.

· Zayıflamada, iştahsızlık için kullanılır.

· Mide rahatsızlığı (gastrit, safra kesesi, bulantı, ülser, yanma) gibi hastalıklarda sindirimi kolaylaştırır.

· Papatya çiçeği regl dönemlerinde oluşan ağrı ve krampları azaltmaya yardımcıdır.

· Şeker hastalarında kan şekerlerini az da olsa düşürür. Ama bu ilaçları kullanmama anlamında düşünmemeliyiz.

· Vücudunda enfeksiyon olan kişilerde bağışıklığı güçlendirip hastalıklara karşı savaşmaya yardım eder.

· Papatya, rahat uyku uyuma ve stresten azalmaya fayda eder.

· Kemik erimesini (osteoporoz) azaltabilir.

· Bağırsaklarda iltihap veya ishal, kabızlık, gaz gibi problemleri giderir.

· Gözde oluşan enfeksiyonu geçirmeye yarar.

Papatya Çiçeğinin Bakımı Nasıl Yapılır?

Papatya çiçeğinin bakımı zor değildir. Papatya bitkisi ılık, nemli, geçirgen topraklarda kendiliğinden çıkan bir tür bitkidir. Papatyalar ortalama 1-2 yıl yaşayabilen canlılardır. Papatyaların sağlıklı biçimde büyümesi için balkon veya bahçe tercih edilmelidir. Eğer balkonunuz bulunmuyorsa pencere önünde papatyalarınızı büyütmeniz mümkündür.

Papatya, geçirgen olduğu sürece her türlü toprakta rahatlıkla yetişir. Ilıman iklim bitkisi olan papatya güneş ışığı alan yerlerde kolayca yetişir. Papatyalar, güneşi en çok seven çiçek türleri arasındadır. Bu sebeple papatyaları güneş alan veya yarı gölge olan aydınlık ortamlarda yetiştirmeniz gerekir.

Papatya Çiçeğinin Nasıl Yetiştirilir?

Papatya çiçeği ılıman iklime sahip yerlerde olur. Ilık yerlerde yetiştirilir. Güneşi çok seven bir çiçektir. Bundan dolayı tohumu çok derin ekilmemelidir. Killi, kireçli toprak kullanılarak papatyaların boyları uzun olur. Sık ekilmemelidir. Evlerimizde yetiştiriyorsak güneş gören yerlerde olmalıdır.

Papatya Çiçeği Nasıl Sulanır?

İlk ekim sırasında papatyaya can suyu verilmelidir. Papatyalar susuzluğa dayanıklı çiçeklerdir. Papatyayı 2-3 günde sulayabiliriz. Yazları ise çiçekli dönemde bol sulayarak ve güneş gören odalarda ya da yerlerde canlı kalmalarını sağlarız. Papatya çiçeklerini kurudukça sulanması daha sağlıklı şekilde büyümesine yardımcı olur.

Papatya Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

Papatya çiçeğinin iki tür çoğaltılma yöntemi vardır. Tohum ve çelik olma olarak çoğaltır. Tohum için en uygun ay mart ayıdır. Önceden bahsettiğimiz gibi ılık yerlerde yapılır. Papatyanın tohumu ince ve naif yapıya sahip olup dağınık ekilmelidir. Papatya iyice kurulduktan sonra tohumu alınmalıdır. Çelik olma türünde çiçeği olmayan yerden kontrollü şekilde kesilmelidir. Çelik alma yöntemiyle bir ya da bir buçuk ay sonra çiçek kendiliğinden köklenmeye başlar.

Papatya Çiçeği Ne zaman Çiçek Açar?

Papatya çiçeği ilkbahar mevsiminde başlayıp haziran ayının son dönemlerine kadar çiçeklerini açmaktadır. Papatya çiçeğinin 2-3 düzenli ve kuruyunca sulayarak sağlıklı bir şekilde çiçek açmasını sağlar. Humus bakımından zengin topraklarda büyüme gelişimleri hızlı ve iyi olur.

Papatya Çiçeği Neden Kurur?

Papatya çiçeği zahmet isteyen çiçek değildir. Susuzluğa dayanabilen bir çiçektir. Bu çiçeği kurumadan ve gereğinden fazla sulamak solmasına hatta kurumasına neden olur. Ayrıca papatya çiçeği güneşi çok sevdiği için gölge olan ortamlarda kurumaya neden olur.

Papatya Çiçeği Nasıl Canlandırılır?

Papatya çiçeği kolay bakılan çiçek türüdür. Güneşli yerde durmalıdır. Papatya çiçeği buzu kök kısmına koyup sıcak su ilave edilerek canlandırılır. Bu yöntemi düzenli aralıklarla yapmamız gerekir.