Gerbera Çiçeği (Gerbera Jamesonii) ülkemizde en sık yetiştirilen çiçeklerden biridir. Hem kokusu hem de hoş görüntüsüyle evlerin vazgeçilmez süs bitkileri arasında yer alır. Gerbera çiçeğinin bakımının düzgün şekilde yapılması oldukça önemlidir. Peki, Gerbera çiçeğinin bakımı nasıl olmalı, Gerbera çiçeği nasıl yetiştirilir, Gerbera çiçeği nasıl çoğaltılır? İşte, Gerbera çiçeği ile ilgili merak edilenler.

Gerbera Çiçeği Nedir?

Gerbera çiçeği iyiliği ve mutluluğu temsil eden bir çiçektir. Ülkemizde yetiştiren bir çiçek türü olan Gerbera çiçeği ülkemizin iklim şartlarına elverişlidir. Gerbera çiçeği, dekor ve süs amaçlı iç mekanlarda sıklıkla tercih edilir. Görüntü itibarıyla yapay bir çiçeği andırsa da aslında doğal bir çiçektir.

Gerbera çiçeği, Papatyagiller ailesine mensuptur. Gerbera bitkisinin çiçekleri oldukça büyüktür. Çiçek kısımları büyük birer papatyayı andırır. Gerbera papatyası, Afrika papatyası, Barberton papatyası ve Transvaal papatyası olarak da bilinir. Gerbera çiçeğinin büyük renkli çiçekleri bulunur. Çiçeğinin kendine özgü bir kokusu vardır.

Gerbera çiçeğinin büyük renkli çiçekleri bulunur. Çiçeğinin kendine özgü bir kokusu vardır.

Gerbera Çiçeğinin Anlamı

Gerbera çiçeği anlamı bakımından renklerine göre değişkenlik gösterir. Kırmızı, beyaz, sarı, turuncu ve fuşya renklerde bulunan bu çiçeğin her renginin bir anlamı vardır.

Beyaz gerbera çiçeği, masumluğu ve saflığı simgeler.

Kırmızı gerbera çiçeği anlamı dostluğu sembol eder.

Pembe gerbera anlamı arkadaşlığı ve canlılığı simgeler.

Sarı renkteki bir gerbera ise duygu yoğunluğunu gözler önüne serer.

Turuncu renkteki gerbera çiçeği gerçekliği simgelerken, fuşya renkli gerbera çiçeği asaleti ifade eder.

Gerbera Çiçeğinin Latincesi

Gerbera çiçeğinin Latincesi Gerbera Jamesonii’dir.

Gerbera Çiçeğinin Hikayesi

Görüntüsü ile dikkat çeken Gerbera çiçeğinin spesifik bir hikayesi bulunmuyor.

Gerbera Çiçeğinin Özellikleri

Gerbera bitkisi, Güney Amerika, Güney Asya ve Afrika’nın sıcak iklimlerinde yetişen hassas ve uzun ömürlü bir bitkidir. Çok yıllık otsu bir bitki olan Gerbera çiçeği, Asteraceae ailesine aittir. Gerbera bitkisi görünüş olarak papatyalara benzer. Bu çiçeğin renkli, büyük ve papatyaya benzeyen çiçekleri vardır. Turuncu, pembe, sarı, kırmızı, fuşya ve beyaz renkli türleri mevcuttur.

Yıllık yetiştirildiğinde bitki, maksimum 40 cm yüksekliğe kadar ulaşır. Çok yıllık olarak yetiştirdiği takdirde ise sapları 1 metreye kadar ulaşabilir. Gerbera çiçeğinin yaprakları ince, loblu ve koyu yeşildir. Gerbera çiçeği, ilkbaharda yeşerir ve çiçeklenir. İlkbahardan sonbahara kadarki süreçte çiçeklenme birkaç hafta devam eder.

Gerbera bitkisi kış aylarında 7°C’ye kadar dayanıklılık gösterir. Gerbera bitkisi gelişimi esnasında dalsızdır. Yapraklar ve çiçekler kökten gelişim gösterir. Gerbera bitkisi en iyi biçimde bahçede, gerçek toprakta yetişir. Güneşi seven ve çok güneş isteyen bir bitkidir. Bu nedenle evde saksıda yetiştirmeyi planlıyorsanız evinizin iyi güneş alan yerlerinde yetiştirmeniz gerekir.

Gerbera Çiçeğinin Faydaları

Gerbera çiçeği faydaları şu şekilde sıralanabilir;

  • Gerbera çiçeği, bulunduğu mekandaki havayı temizler, ferah bir ortam sağlar.
  • Gerbera çiçeğinin yapraklarının ev ortamında yer alması uykusuzluk gibi sorunların önüne geçer.
  • Aynı zamanda uyku apnesinin de önüne geçer.

Gerbera Çiçeğinin Bakımı

Gerbera çiçeği bakımı oldukça kolaydır, özel bakım gerektirmeyen bir bitki türüdür. Çiçek bakımında deneyimi bulunmayanlar bile saksı veya bahçede rahatlıkla yetiştirebilir. Gerbera yetiştiriciliği için en uygun alanlar bahçelerdir. Gerbera bitkisi topraktan geçen hastalıklara karşı hassas yapıda olsa da bitkinin en iyi geliştiği ortam topraktır. Toprakta yetiştirildiğinde uzun ömürlü olur.

Gerbera çiçeği, güneşi çok sever. Gerbera bitkisi güneş ışığını sevdiği için bahçede rahatlıkla yetişir. Evde yetiştirmek istiyorsanız güneşi iyi alan bir yer tercih etmelisiniz. Gerbera çiçeği, vazo çiçeği olarak bilindiği için vazoda bakımına dikkat etmek gerekir. Bu nedenle suyunun özenle seçilmesi gerekir. Arıtma suyu veya başka hazır sular yardımıyla sulama işlemi yapabilirsiniz. Haftada bir kez vazo suyunu değiştirmeniz yeterli olacaktır. Vazo suyunun 2 günde bir kontrol edilmesi oldukça önemlidir.

Gerbera Çiçeği Nasıl Sulanır?

Gerbera çiçeği suyu seven bir bitkidir. Bununla birlikte vazo çiçeğidir. Vazo çiçeği olması nedeniyle vazoda yetiştirirken sulamaya ihtiyaç duymaz. Yalnızca haftada bir kez suyunun değişmesi yeterli olacaktır. Vazonun suyunun iki gün ara ile kirlilik olup olmadığı kontrol edilmelidir.

Gerbera çiçeğini saksıda veya bahçede yetiştiriyorsanız toprağın nemli kalmasına ve her gün su vermeye dikkat etmelisiniz. Gerbera çiçeğinin toprağına elinizde dokunduğunuz takdirde kuruluk hissediyorsanız su vermelisiniz. Gerbera çiçeği nemi sever. Ancak sulama yaparken dikkat etmek gerekir. Eğer bitkiye fazla su verirseniz köklerinde çürüme olur. Çünkü fazla suya dayanamaz.

Gerbera çiçeğinin nem dengesini sağlamak için yaz aylarında daha yoğun sulamalı ve ara ara su püskürtmelisiniz. Sulama yaparken bitkinin kenarlarından yapmaya özen göstermelisiniz. Sulama sırasında içme veya arıtma suyu tercih etmek gerekir.

Gerbera Çiçeği Nasıl Budanır?

Gerbera çiçeğinin yapraklarının kesilmemesi gerekir. Ancak bazı durumlarda buket yapabilmek için çiçek sapları kesilebilir. Bahçe veya saksıya ekilmiş olan çiçeğin solmuş kısımlarının ayrılması gerekir.

Gerbera Çiçeğinin Nasıl Gübrelenir?

Gerbera çiçeğinin her mevsimde canlı bir biçimde çiçek açmasını sağlamak amacıyla iki haftada bir kez gübre ile besleyebilirsiniz. Ayrıca, büyüme mevsimi süresince birkaç kez uygulanan taneli bitki yemi ile beslemeniz mümkündür. Saksı bitkisi olması sebebiyle daha sık beslenmeye gereksinim duyacaktır.

Gerbera Çiçeği Nasıl Ekilir?

Gerbera çiçeğinin toprağı suyu geçirgen yapıda kumlu, gevşek bir toprak olmalıdır. Kumla karıştırılmış bitki toprağı kullanabilirsiniz. Gerbera çiçeği, ilkbahar aylarının sonlarına doğru don tehlikesi geçtikten sonra dikilmelidir. Gerbera bitkisi bol güneş ışığı alan yerlere ekilebilir. Ancak çok sıcak ortamları sevmezler. Bu nedenle güneş alabilen ancak çok sıcak olmayan bir ortam tercih edebilirsiniz.

Gerbera Çiçeği Nasıl Yetiştirilir?

Tohumdan gerbera çiçeği yetiştirme işleminde ilkbaharda toprak ısındıktan sonra tohumları doğrudan bahçeye ekin. Bu sayede tohumdan gerbera çiçeği elde etmiş olursunuz. Tohumun çimlenmesi için ışığa gereksinim vardır. Büyüme şartlarına bağlı olarak ilk çiçekler ekimden 18 ile 24 hafta sonra meydana çıkacaktır. Çelik yöntemi ile gerbera yetiştirirken hava akışı sağlamak için dikim sırasında yaklaşık 15-20 cm aralıklar konulmalıdır. Çürümeyi önlemek için çiçekteki taçların toprağın üzerinde kalmasını sağlayabilirsiniz. Bu süreçte çiçeği düzenli olarak sulayın, toprağın nemli olmasına dikkat edin.

Gerbera Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

Gerbera çiçeğinin çoğaltılması için saksı kullanılabilir. Bu nedenle sağlam olan kökleri 20 cm derinlikteki toprağa ekmek gerekir. Bunun için yaz aylarını tercih etmeniz mümkündür. Çoğaltırken toprağın kuru olmasına dikkat etmek gerekir. Böylelikle ev ortamında veya bahçede Gerbera çiçeği çoğaltılır.

Gerbera Çiçeğinin Tohumu Nasıl Olur?

Sert bir tohumu olan Gerbera tohumunun dış kısmı etlidir. Gerbera çiçeğinin tohumları siyahtır.

Evde Gerbera Çiçeği Yetiştiriciliği Yapılır mı?

Gerbera çiçeği çoğunlukla evlerde kendine yer bulan bir çiçektir. İnsanların birbirine armağan ettiği çiçeklerden biri olan Gerbera çiçeği vazo ve saksıda rahatlıkla yetiştirilebilir. Güneş alan evin bir bölgesinde rahat bir biçimde Gerbera çiçeği yetiştirebilirsiniz.