Lisyantus çiçeği (Lisianthus), aranjmanların vazgeçilmez çiçeklerinden biridir. Güzelliğiyle kendine hayran bırakan lisyantus, yaşam alanlarına mutluluk katar. Gül zarafetindeki görüntüsü ve gelinciği andıran yapısı çok özel bir çiçek türü olarak öne çıkar. Aranjmanlara renk veren lisyantus bitkisi, dekoratif görüntüsüyle iç mekanlarınızı süsler.

Mor, pembe, beyaz, sarı… Doğanın tüm renklerini zarafetiyle buluşturan lisyantus çiçeği narin taç yaprakları ile göz kamaştırır. Son dönemlerin gözde çiçeklerinden biri olan lisyantus hem dünyada hem de ülkemizde yeni bilinen bir çiçek olmasına rağmen oldukça sevildi. Egzotik çiçek türleri arasında bulunan lisyantus, güle benzerliği ile dikkat çeker.

Görünümü güle benzetilen lisyantus, lalegül çiçeği olarak da bilinir. Sizin ve sevdiklerinize özel anlar yaşatan lisyantus çiçeği hoş görüntüsü nedeniyle iç mekanlarda oldukça sevilen ve tercih edilen bir çiçektir. Farklı renkleri bulunan lisyantus, mor, pembe ve beyaz tonları ile dikkat çeker. Hoş görüntüsü nedeniyle iç mekanlarda oldukça sevilen ve tercih edilen çiçek türleri arasındadır.

Lisyantus Çiçeği Nedir?

Lisyantus, kutlamalar, doğum günleri ve özel günlerin en çok aranılan çiçeklerinden biridir. Çiçek aranjmanlarında sıklıkla karşımıza çıkan lisyantus bitkisi tropikal kökenli bir çiçek türüdür. Yıllık olarak yetiştirilir. Gentianaceae familyasından olan Eustoma russellianum türüne ait olan lisyantus çiçeğinin ana vatanı Güney Amerika kıtasının kuzey kısımları ve Meksika’dır. Daha çok çayırlık alanlarda yetişen lisyantus, soğuk havalara dayanamaz.

Lisyantus Çiçeği Anlamı

Lisyantus çiçeği sevgiyi, saygıyı ve sadakati temsil eder. Lisyantus çiçeği ayrıca teşekkür ve takdiri de simgeler. Uzun soluklu ve sağlıklı bir hayatı ve hayatın içerisindeki huzuru, mutluluğu temsil eder. Samimiyetin ve içten duyguların sembolüdür.

Lisyantus çiçeği anlamı çiçek rengine göre değişir. Lisyantus çiçeğinin her renginin bir anlamı vardır.

Lisyantus çiçeği anlamları;

· Beyaz lisyantus çiçeği masumluk ve sadeliği

· Pembe lisyantus çiçeği zarafeti

· Mor lisyantus çiçeği ise asaleti

· Sarı lisyantus çiçeği neşe ve mutluluğu

· Turuncu lisyantus çiçeği arkadaşlığı ve samimiyeti

· Yeşil lisyantus çiçeği ise para ve zenginliği simgeler.

Lisyantus Çiçeği Latincesi

Lisyantus çiçeği Latincesi Lisianthus’tur.

Lisyantus Çiçeği Hikayesi

Lisyantus çiçeği hikayesi bulunmuyor.

Lisyantus Çiçeğinin Özellikleri

  • Gentianacea familyasından olan Eustoma russellianum türüne ait bir çiçektir.
  • Bitinin ana vatanı Güney Amerika kıtasının kuzey kısımları ve Meksika’dır.
  • Lisyantus daha çok çayırlık alanlarda yetiştiriliyor.
  • Ülkemizde son yıllarda çok yaygın olarak yetiştirilir.
  • Uzun ömürlü ve dayanıklıdır.
  • Birçok rengi bulunur. Bu renklerden bazıları mavi, pembe, mor, yeşil, beyaz, turuncudur.
  • Büyük çiçekleri ve uzun sapı vardır.
  • Listanyus kesme çiçek kategorisindedir. Bu sebeple vazodaki boyu yaklaşık 60 cm’ye kadar ulaşır.
  • Çiçek buketlerinin yapımında kullanılır. Renkli çiçek buketi yapmak için kolaylıkla kesilebilir. Uzun süre boyunca vazoda solmadan durabilme avantajı sağlar.

Lisyantus Çiçeği Bakımı

Lisyantus çiçeği bakımı zor gibi görünür ancak bakımı kolaydır. Lisyantuslar her çiçek kadar güneş ışığına gereksinim duyar. Doğrudan güneş ışığı almaması oldukça önemlidir. İç mekanlarda doğrudan güneş almayan aydınlık alanlarda lisyantus çiçeği yetiştirilebilir.

Lisyantus tropikal iklim bitkisidir. Isıya ve neme ihtiyaç duyan lisyantus, sıcak ortamlarda sağlıklı bir şekilde büyür. Lisyantusun yetiştirildiği ortamın 20-30 derece aralığında olması gerekir. Lisyantus çok soğuk havalara dayanamaz. Soğuk hava akımlarından uzak bir alanda büyütülmelidir.

Lisyantus çiçeği saksıda bakımı sırasında toprağın iyi bir drenaja sahip olması gerekir. Ekim yapılacak toprak besin açısından zengin olmalıdır. Lisyantus çiçeği bakımı sırasında ilaçlama yapılarak fidelerin böcek ve hastalıklardan korunması oldukça önemlidir.

Listanyus Çiçeği Nasıl Sulanır?

Listanyus çiçeği suyu sever. Ancak çok fazla suya maruz bırakmak çiçek açısından zararlıdır. Yaz aylarında havanın sıcaklığına bağlı olarak haftada 4-5 kez sulamak yeterli olacaktır. Kış aylarında ise çok sık sulamaya gerek yoktur. Çiçekte hastalık oluşmaması için sulama sırasında yaprakları ve çiçekleri sulamamak gerekir. Kökleri sulamak yeterlidir.

Çiçeğin sulama miktarını ayarlamakta zorlanıyorsanız suladıktan yaklaşık 10-15 dakika kadar sonra saksıyı kaldırıp saksının tabağına bakmak gerekir. Saksının tabağında su birikmişse fazla sulamışsınız demektir. Fazla suyu almak için biriken suyu boşaltmanız gerekir.

Lisyantus Çiçeği Nasıl Yetiştirilir?

Listanyus çiçeği nasıl yetişir sorusu merak edilir. Lisyantus çiçeği yıllık olarak yetiştirilen tropikal kökenli bir bitkidir. Oldukça hızlı büyür. Düzgün bakım ve doğru ekim tarihi ile birkaç ay içerisinde çiçek açması mümkündür. Lisyantus çiçeklerinin boyu yaklaşık 45-60 cm civarına ulaşabilir. Çiçeklerin çapı ise 4-5 cm’ye kadar ulaşabilir.

Lisyantus çiçeği yetiştiriciliği belirli noktalara dikkat edildiği sürece kolaydır. Lisyantus çiçeğinin güneş ışını ve ortam sıcaklığını ayarladıktan sonra doğru sulama yapılması gerekmektedir. Lisyantus çiçeğini özellikle yaz aylarında haftada 4-5 kez sulamak gerekir. Bu sulama kış aylarında daha az olmalıdır. Çiçeğin toprağını kontrol ederek sulama yapıp yapılmaması gerektiği belirlenebilir.

Lstasyus Çiçeği Nasıl Ekilir?

Lisyantus çiçeği ekimi için hava sıcaklığının 13 ile 15 derece arasında değişen sıcaklıkta olması gerekir. Çiçek ekimi kasım ve şubat aylarında yapılmalıdır. Çiçeklenme dönemi ise mayıs ayından eylül ayına kadardır.

Listanyus çiçeğini bahçeye ekmek istiyorsanız gün içerisinde bazı durumlarda gölgede kalacağı alanları tercih etmeniz oldukça önemlidir.

Lisyantus Çiçeği Ne Zaman Açar?

Lisyantus çiçeği düzgün bakıldığı takdirde çiçeklenir. Lisyantus fideleri nisan ayında dikilmesi halinde haziran-temmuz aylarında verir. İkinci çiçek açma zamanı ise eylül – ekim aylarıdır.

Lisyantusun nisan-mayıs aylarında fideleri dikildikten sonra yaklaşık 20-30 gün tepeleri kırılarak dipten kardeşlendirilir. Dipten kardeşlenme, toprak seviyesindeki yaprakların dibinden sürgün ve çiçek açmasıdır. Temmuz ve ağustos ayları içerisinde çiçek vermeye başlar.

Lisyantus Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

Lisyantus çiçeği nasıl çoğaltılır merak ediyor olabilirsiniz. Lisyantus çiçeği tohum ile çoğaltılabilir. Lisyantus çiçeği saksıda çoğaltmak istiyorsanız yılın ilk beş ayı içerisinde tohumları ekmeniz gerekir. Lisyantusların tohumları küçük şeker tanesi kadardır. Lisyantus çiçeği çoğaltma işleminde ekim yapılacak toprağın iyi bir drenaja sahip olması gerekir. Aynı zamanda toprak çiçeğin gelişebilmesi için besin açısından yeterlidir.

Lisyantus Çiçeği Saksı Değişimi Nasıl Yapılır?

Lisyantus çiçeğinin ömrü genel olarak yıllıktır. Lisyantus çiçeği çok soğuk havalarda yaşayamadığı için sıcaklık düştüğünde bitki solabilir. Bu nedenle pek saksı değişimine gereksinim duymaz. Ancak çiçeğin kökünde bir hastalık ortaya çıktığında yeni bir saksıya dikmek gerekir. Değişim esnasında mevcut saksının büyüklüğü kadar bir saksı tercih edebilirsiniz.