Dua çiçeği (Calathea), kalın yaprakları ve şık görüntüsü ile ev dekorasyonunu tamamlayan çiçeklerden biridir. Görünümü ile insanları etkileyen dua çiçeği, bulunduğu ortama his ve ferahlık verir. Egzotik görünümlü bitki olan dua çiçeği sabah açılıp akşam kapanan yaprakları ile son dönemlerde oldukça popülerdir. Renkli ve kalın yaprakları ile öne çıkan dua çiçeği yaşam alanlarınıza güzellik katacak.

Yaşam alanlarına huzur veren dua çiçeği eşsiz bir tabloyu andırır. Marantaceae familyasının maranta cinsinin bir türüdür. Dua çiçeği “maranta” adını İtalyan botanik uzmanı olan Bartolomeo Maranta’dan almıştır. Dua çiçeğinin bilimsel adı Calathea olarak tanımlanır. Dua çiçeği, etkileyici görünümün yanı sıra muhteşem his ve ferahlık ile bilinir.

Dua Çiçeğinin Adı Nereden Gelir?

Dua çiçeği, ellerini semaya açarak dua eden kıvrımları nedeniyle dua çiçeği adını almıştır. Gece saatlerinde dua çiçeği, dua eden bir kişinin ellerini andıran bir görünüme sahip olur.

Dua Çiçeği Türleri

Saksı bitkileri arasında yer alan dua çiçeği, yapraklarının orta kısmındaki desenli ve salkımlı yapısı ile bulunduğu ortama hoş bir atmosfer katmaktadır. Dua çiçeği, 20 tane alt türe sahiptir.

Dua çiçeğinin bilinen türleri şu şekildedir;

· Calathea Lancifolia

· Calathea Makoyana

· Calathea Roseopicta

· Calathea Louisae

· Calathea Orbifolia

· Calathea Warschewiczii

· Calathea Ecuadoriona

· Calathea Veitchiona

Dua Çiçeği Bakımı Nasıl Olmalı?

Dua çiçeği bakımı hassastır. Dua çiçeği bakımında dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır.

Sıcaklık

Olumsuz havalardan etkilenebilen dua çiçeği kuruyup hastalanabilir. Sıcak havaları sever. Soğuk havalardan çabuk etkilenir. Soğuk havalarda yapraklarında kuruma oluşur. Bu durum bitkinin hastalanmasına neden olur. Dua çiçeği için en uygun sıcaklık ortalama 22-23 derecedir. Bu nedenle dua çiçeği genellikle salon bitkisi olarak tercih edilir.

Nem

Yağmur ormanı bitkisi olan dua çiçeği nemli ortamları sever. Renkleri ve desenlerini koruması için uygun sıcaklığa ve neme gereksinim duyar.

Besin

İlkbahar ve yaz aylarında dua çiçeği hızlı gelişim gösterir. Yaz ve ilkbahar aylarında bir kereye mahsus olmak üzere bitki besini kullanmak bitkinin sağlıklı gelişimini destekleyecektir.

Güneş İhtiyacı

Dua çiçeği, yarı gölge alanlarda hızlı gelişim gösterir. Işığa fazla maruz kalmayı sevmez.

Dua Çiçeği Nasıl Yetiştirilir?

Dua çiçeği, sıcağı ve nemi seven bir bitkidir. Bu nedenle çiçeği hava akımlarından ve soğuktan korumak gerekir. Soğuktan korunmaması halinde yaprakları kurur. Dua çiçeğinin yaşamı için gerekli hava sıcaklığı 23 derece civarındadır. Kış mevsiminde ise 18 derece civarında sağlıklı olabilir.

Kış aylarında kuruyan yapraklar, yaz mevsiminde tekrardan canlandırılabilir. Dua çiçeği ayrıca güneş ışınlarından da korunmalıdır. Yarı gölgeli bir ortamda yetiştirilmelidir.

Dua Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

Dua çiçeği çoğaltma işlemi oldukça kolaydır. Çiçeğin kökünde yer alan yeni ve taze sürgünler ile çoğaltma işlemi yapılır. Belirlenen sürgünler köklerden dikkatli şekilde çıkarılır ve bir kaba konulur.

Sürgünlerin kök kısmını kapatacak şekilde su doldurulur. Kökler filizlenmeye başlar. Bu durumda saksı toprak ile doldurulur. Bu işlemin ardından filizlenmiş dua çiçeği dikilir.

Dua Çiçeği Ne Sıklıkla Sulanır?

Dua çiçeği nemi sever. Bu nedenle neme fazla ihtiyaç duyar. Dua çiçeğinin toprağının belirli aralıklarla kontrol edilerek eşit miktarda su vermek gerekir. Eğer ortam çok kuruysa bitkiyi sıklıkla nemlendirmek gerekir. Özellikle yaz aylarında nem ihtiyacını karşılamak için yapraklarına su püskürtülmesi önemlidir. Yapraklar nemsiz kaldığında kıvrılmalar ve kahverengi lekelenmeler oluşur. Nemli bez ile düzenli olarak yaprakları silmek de bitkinin sağlıklı olmasını sağlayacaktır.

Dua çiçeği ne sıklıkla sulanır sorusuna yanıt arayabilirsiniz. Haftada bir kez toprak yüzeyi tam kurumadan sulamaya özen gösterilmesi gerekir. Dua çiçeğinin toprağının kurumamasına dikkat edilmelidir.

Dua çiçeği dinlendirmiş suyla sulamak en sağlıklısıdır. Sulama sırasında doğrudan soğuk su vermek yerine ılık ve dinlendirilmiş su verilmelidir. Musluk suyu içeriğinde yer alan kireç nedeniyle dua çiçeklerine zarar verebilir. Sulama yapıldıktan sonra saksı tabağında biriken suların dökülmesi gerekir. Aksi durumda çiçek çürüyecektir.

Dua Çiçeği Saksı Değişimi Nasıl Yapılır?

Dua çiçeği saksı değişimi nasıl olmalı diye merak edilebilir. Dua çiçeği, havadar ve sıcak toprakları sever. Vitamin ve mineralli, bol humuslu topraklar tercih edilmelidir. Geniş ve kalın yaprakları nedeniyle geniş ve çok derin olmayan saksılar kullanılmalıdır. Saksıların 2-3 yılda bir değişim yapılması önemlidir.

Dua Çiçeğinin Toprağı Nasıl Olmalı?

Dua çiçeğinin toprağı nasıl olmalı sorusu bakımda önemli bir yer tutar. Dua çiçeği havadar ve nemli toprağı sever. Toprak kontrol edildiğinde hafif nem hissedilmelidir. Bol humuslu, vitamin ve mineral açısından zengin toprakları tercih etmek gerekir.

Dua Çiçeğinin Yaprakları Sarardı

Dua çiçeğinin yapraklarının sararması halinde fazla sulama yapılmıştır. Sulama sıklığını ve miktarını azaltmak gerekir.

Dua Çiçeğinin Yaprakları Kurudu

Dua çiçeğinin yaprakları kurudu ise sulama yetersiz kalmış demektir. Sulama miktarının artırılması ve toprağın susuz kalmaması gerekir. Ayrıca soğuk hava çiçeğin yapraklarının kurumasına neden olur. Bu nedenle dua çiçeğini soğuk havalardan korumak gerekir.

Dua Çiçeği Çiçek Açar mı?

Dua çiçeği sağlıklı gelişim gösterdiğinde yılda 1-2 kez pembe renkli küçük çiçekler açmaktadır.