Bonsai çiçeği, ev, ofis ve iş yerlerini renklendiren ve son dönemlerde hediye olarak çok sık tercih edilen bitki türüdür. İç mekanlarda hoş ve estetik bir görüntü yaratır. Yaşam alanlarımızın vazgeçilmezi haline gelen zelkova bonsai, ev ve ofis dekorasyonlarında ilgi uyandırır. Peki, bonsai çiçeğinin bakımı nasıldır? Bonsai nasıl sulanır? İşte, bonsai bakımı hakkında merak edilenler…

Bonsai Çiçeğinin Adı Nereden Gelir?

Bonsai, Japonya ve Çin’den tüm dünyaya yayılan bir bitkidir. Minyatür ağaç görüntüsüyle dikkat çeken bonsai, Japonca bon ve sai kelimesinin bir araya gelmesiyle oluşur. Bon kelimesi saksı olarak, sai kelimesi ise ağaç olarak çevrilir. Zelkova bonsai, saksıdaki ağaç olarak tanımlanabilir.

Bonsai Çiçeğinin Latincesi

Moraceae familyasından olan bonsai çiçeğinin Latincesi Bonsai olarak bilinir.

Bonsai Çiçeğinin Hikayesi

Bonsai ağacı farklı uluslarla etkileşim kurmuş yüzlerce yıllık geçmişe sahip bir bitkidir. Çin ve Japon kültürlerinde efsanelerde kendine yer bulmuştur. Bu nedenle bonsai, Doğu Asya toplumları tarafından saygın bir yere konmuştur. Doğu Asya toplumlarında önemli bir yere sahip olan bonsai, Budizm felsefesinde cennete uzanan yeşil merdiven olarak bilinir.

Bonsai Türleri Nelerdir?

Bonsai çeşitleri; Ficus, Platanus, Carpinus, Aser ve Ardıçlardan meydana gelir. Bonsai çiçeği hassas bir bitkidir. Bu nedenle bonsai çiçeğinin bakımı da özen ve dikkat gerektirir.

Bonsai Çiçeğinin Bakımı

Ağaçsı görüntüsüyle dikkat çeken bonsai, görüntüsünün aksine oldukça hassas bir bitkidir. İlgi ve özen isteyen bonsai çiçeğinin sulanması, budanması ve saksı değişimi gibi pek çok detayın belirli aralıklarla yapılması gerekir. Her çiçek çeşidinde olduğu gibi bonsai çiçeğinin bakımında da dikkat edilmesi gereken belirli noktalar söz konusudur.

Bonsai Çiçeğinin Saksısı Nasıl Olmalı?

Bonsai çiçeğinin saksısının drenaj deliğine sahip olması gerekir. Drenaj deliğinin olup olmadığını anlamak için üstten sulanan saksıda suyun alt kısma inip inmediğine bakabilirsiniz. Eğer su saksının alt kısmına inmiyorsa drenaj delikleri kapalı demektir. Drenaj delikli saksıların tercih edilmesiyle bitkinin çürümesinin önüne geçilmiş olur.

Saksı seçiminde dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli nokta ise saksının boyutudur. Bonsai çiçeğinin estetik ve hoş görünmesi için saksının boyutu, şekli ve derinliği son derece önemlidir. Bonsai çiçeğinin kökü yatay düzlemde gelişir. Bu nedenle genellikle geniş ve sığ saksılar tercih edilir. Ağacın kökünün kapanması ve kökün büyümesi için yeterli alana sahip olması son derece önemlidir.

Bonsai Çiçeğinin Toprak Değişimi Nasıl Olmalı?

Bonsai çiçeğinin büyümesi ve gelişmesi için saksıdaki bayat toprağı değiştirmek oldukça önemlidir. Bonsai çiçeğinin iki ya da üç yıl içerisinde toprağının değişmesi gerekir.

Bonsai Çiçeğinin Budaması Nasıl Yapılır?

Bonsai çiçeğinin bakımındaki önemli detaylardan biri de budamadır. Bu bitki uzun ömürlü ve dayanıklı bir bitkidir. Yapraklarının solmasıyla birlikte tekrar yapraklarını yenilemesi için uzun dalların kesilerek şekillendirilmesi gerekir. Ana dal hariç bitkinin rahat uzaması için makasla belirli aralıklarla gereksinim duyduğu budamayı yapabilirsiniz. Bununla birlikte alt dalları budarsanız bitkinin kökü ve gövdesi rahat biçim alacaktır. Saksı değişimlerinde köklerin yaklaşık üçte biri budanmalıdır. Toprak değiştirme genellikle ilkbaharda büyüme dönemi hız kazanmadan yapılmalıdır. Bonsai toprağı bu nedenle genellikle nisan ayında değiştirilebilir.

Bonsai Çiçeği Nasıl Sulanır?

Bonsai çiçeğinin sulaması her bitkide olduğu gibi oldukça önemlidir. Bonsai çiçeğinin az veya fazla sulanmaması son derece önemlidir. Bu bitkinin fazla sulanması halinde kökleri çürür. Az su verilmesi halinde ise susuz kalan bitki zamanla kuruyarak ölür.

Bu çiçeği sularken, su miktarını toprağa göre tespit etmek gerekir. Bitkinin toprağına bakarak nem oranı tespit edilir ve sulama işlemi yavaş bir şekilde toprak suyu tamamıyla emene kadar yapılır. Yaz aylarında sıcak havalarda gün aşırı, kış aylarında ise üç günde bir sulama yapılması tavsiye edilir.

Yaz aylarında sulama sırasında bonsai çiçeğini yetiştirdiğiniz saksı tabağında biraz su bırakmanız halinde bitki, gereksinim duyduğu su ihtiyacını karşılayacaktır.

Sulama yaparken toprağın her yerinin nemli olduğunu kontrol edebilirsiniz. Bu sayede bitkiniz sağlıklı büyüyecektir. Bitkinin toprağını sularken yapraklarını da sulamayı ihmal etmeyin. Bitkinin yaprağını duşlama tekniği ile sulanabilir. Yaprakları suladıktan sonra damlacıkları temizleyin.

Bonsai Çiçeği Işığı Sever mi?

Bonsai çiçeği bol ışık sever, karanlık ve kapalı ortamları çok sevmez. Bu nedenle her zaman gün ışığından beslenmeli ve gündüzleri olabildiğince aydınlık bir ortamda olmalıdır. Işık alan bu bitki, ışık aldığı yöne doğru eğilim gösterir. Haftada bir kez bitkinin ışık almayan tarafı güneşe çevrilmelidir. Bitki güneşi sevmesine rağmen doğrudan güneş ışığına maruz kalmamalıdır. Bonsai aydınlık ortamları sever ancak güneşe direkt olarak maruz kalması bitkinin yapraklarına zarar verebilir. Bunun yanı sıra bonsai çiçeğinin tüm gün güneş görmesine gerek yoktur. Sabah ve öğlen güneşi bu bitki için yeterli olacaktır.

Bonsai Çiçeğinde Vitamin Kullanımı

Bonsai çiçeğinde çiçeğin yaprakları sağlıklı ise bu dönemde vitamin kullanımına gerek yoktur. Çiçeğin yaprakları solmuş ve budaması yapılmış ise bu dönemde bitkinin çiçek açması ve gelişmesi için çiçek vitamini kullanarak bitkinize besin desteği verebilirsiniz. Bu vitaminleri on beş günde bir veya ayda bir uygulayabilirsiniz.

Bonsai Çiçeği Nasıl Canlandırılır?

Bonsai çiçeği yetiştirirken çürüme meydana gelmesi canınızı sıkabilir. Ancak yeni yeni çürümeye başlayan bitkinizi kurtarmanız ve canlandırmanız mümkündür. Özellikle çürümüş kökleri temizleyerek çiçeğinizi canlandırmaya başlayabilirsiniz. Bu işlemin sonrasında gerekli takviye malzemeler yardımıyla bitkinizi yeniden canlandırabilirsiniz.

Bonsai Çiçeğinin Yaprakları Neden Dökülür?

Bonsai yetiştirirken karşılaşılan temel problemlerden biri bonsai çiçeğinin yaprak ve bonsai çiçeği dökmesidir. Yapraklarının dökülmesinin temel sebeplerinden biri bitkinin yanlış sulama yöntemi ile sulanmasıdır. Bonsai sulama sıklığına uygun olarak bitkiyi sulamak ve aşırıya kaçmamak son derece önemlidir.