Beyaz orkide, zarafeti ve asil görüntüsü ile her ortama şık bir hava katar. Ofis, ev veya çeşitli yaşam alanlarında ortamı neşelendiren ve mekana ferah bir hava katan beyaz orkide çiçeği ister hediye olarak alabileceğiniz ister eviniz için tercih edebileceğiniz alternatif bir çiçektir. Evinizin dekoruna uyum sağlayan beyaz orkide iç mekanların favori çiçekleri arasında yer alır.

Beyaz Orkidenin Latincesi

Beyaz orkidenin Latincesi Phalaenopsis’tir.

Beyaz Orkidenin Kökeni

Beyaz orkide kökeni Orta Asya ülkelerine ve Afrika kıtasındaki Tanzanya’ya dayanır.

Beyaz Orkide Anlamı

Beyaz orkide ne anlama gelir sorusunun cevabı oldukça geniş bir yelpazede açıklanabilir. Ancak genel olarak beyaz orkide anlamı sevgidir. Beyaz orkide anlamı saygı, alçak gönüllülük, masumiyet, saflık, zarafet ve umuttur. Beyaz orkide çiçeği anlamı hediye edilen kişiye güzelliğini hatırlattığı için aynı zamanda güzelliktir.

Beyaz Orkidenin Özellikleri

Beyaz orkide, sade, şık ve zarif güzelliği ile her dönemin en sevilen çiçeklerinden biridir. Viktoria Dönemi’nin zenginlik simgeleyen çiçeği olan beyaz orkide, günümüzde ülkemizde de pek çok güzel anlama sahiptir. Hediye edilen kişiye sade bir güzelliği olduğunu, zarifliğini, saygı duyulan biri olduğunu hatırlatan bir çiçektir. Yayvan ve geniş yaprakları ile köklerini kapatan beyaz orkide her yıl 2 kez çiçek açar. 12 haftaya kadar çiçeklerini sergileyen beyaz orkide, bakımı güzel yapıldığında yılda 3 hatta 4 kez çiçeklenebilir.

Beyaz Orkide Bakımı Nasıl Yapılır?

Beyaz orkide bakımı için dikkat edilmesi gereken birkaç unsur vardır. Beyaz orkide bakımı püf noktaları dikkat edilmesi gereken önemli unsurlardandır. Sağlıklı bir orkide yetiştirmek için çiçeğin bakımına dikkat etmek gerekir.

· Saksıda orkide bakımı için ilk olarak çiçeğin ışığı güzel bir şekilde alabileceği bir konuma yerleştirilmesi gerekir. Beyaz orkideler güneş ışığını doğrudan almayı

sevmezler. Bunun yerine aydınlık bir odada bulundurulmaları yeterlidir. Bu sebeple pencere kenarında aydınlık fakat doğrudan güneşin gelmediği bir yerde beyaz

orkideler çok mutlu olur.

· Phalaenopsis bakımı konusunda dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli husus ise sulamadır. Nemli ortamları seven beyaz orkidenin sağlıklı bir şekilde yetişmesi için yaz mevsiminde 4 günde 1 kez sulanmalıdır. Kışın ise haftada 1 kez sulanması yeterlidir.

· Kışın ya da yazın fark etmeksizin 15 derece sıcaklığın altına düşmeyen bir mekanda bakılmalıdır.

· Saksı değiştirmeyi sıcak aylar geldiğinde yani mart ve nisan aylarında iki yılda bir kez olacak şekilde yapabilirsiniz.

· Bunun yanında sararan yaprakların da budanması gerekir. Budama için kökten itibaren boğumları sayarak alttan üçüncü boğumun bir parmak üzerinden budama işlemini yapabilirsiniz.

Beyaz Orkide Nasıl Sulanır?

Beyaz orkide sulama işleminin özenle yapılması hayati bir önem taşır. Fazla sulama bitkinin köklerine zarar verir. Bu sebeple çiçeğin sulama işleminin ihtiyaca ve iklime göre yapılması gerekir. Genel olarak haftada bir kez veya aynı ölçüdeki suyu iki ayrı güne bölerek sulanır. Beyaz orkidenin dinlenmiş oda sıcaklığındaki su ile sulanması gerekir.

Beyaz Orkidenin Toprağı Nasıl Olmalıdır?

Beyaz orkidenin toprağı kendine has bir yapıya sahip olmalıdır. Orkide toprağının çeşitli torf ve lifler ile hazırlanması gerekir. Toprak değişimi, saksı değişimi yapıldığında yapılabilir.

Beyaz Orkidenin Saksısı Nasıl Olmalıdır?

Beyaz orkidelerin yetiştirileceği saksı özenle seçilmelidir. Şeffaf renkli ve fazla değiştirmeye gerek duyulmayacak büyüklükte bir saksı; beyaz orkide çiçeği için uygundur. Ortalama 10 ile 13 santimetrelik bir saksı orkideler için uygun boyuttur. Orkide geliştikçe saksının içerisinde sıkışmaması için büyük bir saksı tercih edilmelidir.

Beyaz Orkidenin Saksı Değişimi Nasıl Olur?

Beyaz orkidenin de diğer orkideler gibi saksı değişimi çiçek açtıktan sonra yapılmalıdır. Çiçeklerin açması ve yeni büyümeye başlamasından sonra toprak değişimi yapılabilir. Ancak bitki her çiçek açtığında toprak değiştirilmemelidir. Genel olarak 18 ay ile 24 ay arası bir süre içerisinde toprak ve saksı değişimi yapılabilir.

Beyaz Orkide Budanır mı?

Beyaz orkidenin daha güzel ve sağlıklı büyümesi için budanması gerekir. Beyaz orkide budama işleminde ölü yaprakları temizlenir. Bu işlem için en uygun zaman, eylül ve kasım aylarıdır.

Beyaz Orkide Nasıl Çoğaltılır?

Beyaz orkidelerin çoğaltılması pek çok bitkinin çoğaltma işlemi gibi tohum ve vejetatif teknikler ile olur. Evde orkide bakımında vejetatif çoğaltma yöntemleri daha sık kullanılır. Bu yöntemler; ayırma, çelik ve yavru kök olarak 3’e ayrılır.

Ayırma Yöntemi ile Çoğaltma: Ayırma yöntemi ile çoğaltma yeterince gelişmiş, çiçeklenme döneminden sonra yeni yaprak ve kök sürgünleri meydana gelmiş orkidelere yapılır. Orkidenin ayrılma esnasında en az bir sürgün vermiş ve 3-4 yaprağı olacak şekilde bölünmesi gerekir. Budama makası kullanılabilir. Ayrılan orkide küçük ayrı bir saksıya dikilmelidir.

Çelikle Çoğaltma: Yeterince gelişmiş bir orkideyi çoğaltmak için kullanılan bir diğer yöntem de çelikle çoğaltmadır. Bu yöntemde budama yapılırken kullanılan teknik kullanılarak çiçeksiz bir orkide gövdesi kesilir. Budanan parçaları toprağa dikmeden önce turba yosunu içerisinde yarısı açık bir halde filizlenmesi sağlanmalıdır.

Yavru Kök ile Çoğaltma: Orkidenin doğal olarak oluşmuş ve kökten yukarıya kadar uzayan yavru köklerini alarak çoğaltılan yöntem, yavru kök ile çoğaltmadır. Yavru köklerin minimum iki veya 3 santimetre aralığında bir uzunluğa sahip olmasına izin verilmesi gerekir. Aksi takdirde yavru kökler gelişemez. Yavru kökleri çıkarmayı düşündüğünüz günden bir gün önce orkidenizi sulamanız gerekir.