Para çiçeği (Crassula Ovata), geniş yaprakları ile boş alanları şık bir biçimde doldurabilen, bakımı son derece kolay sukulent türüdür. Minyatür bir ağaç görünümüne sahip olan para bitkisi, yaşam alanlarınıza estetik bir görünüm kazandırır. Peki, para çiçeği bakımı nasıl yapılır, nasıl çoğaltılır? İşte, para çiçeği bakımı ile ilgili merak edilenler.

Oldukça dirençli bir yapıya sahip ola paraçiçeği; güneş ışığı, besin veya buna benzer kaynakların eksikliğinde dâhi hayatta kalabilir. İç mekân bakım açısından son derece uygun olan çiçek, uzun ömürlüdür ve mevsim değişiminden çok az etkilenir. Ülkemize ilk olarak Güney Afrika’dan gelmiş olan bitkinin yetiştirilmesi için Türkiye’nin iklimi oldukça uygundur.

Para Çiçeği Nedir?

Kaktüs türü olan para çiçeği, kaktüsgiller familyasına mensuptur. Kökeni Orta ve Güney Amerika olan para ağacı nemli ortamları sever. Bu çiçeğin toprağına para koyma gibi bazı batıl inançlar bulunur. Para çiçeği hangi odada bulunuyorsa o odaya bolluk ve bereket geleceği inancı vardır.

Bu çiçeği almak isteyen kişilerin en çok merak ettikleri konulardan biri para çiçeği çiçek açar mı sorusunun cevabıdır. Para bitkisi, çiçek verene kadar geçirdiği süre içerisinde yeşil yapraklı bitkiler sınıfında bulunur. Eğer bitkinin çiçek açmasını istiyorsanız onu aydınlık bir yerde bırakmanız ve bakımını doğru şekilde yapmanız gerekmektedir.

Para Çiçeği Adını Nereden Alır?

Para çiçeği, hızlı büyüyüp gelişir ve yeşil yapraklar açar. Bu nedenle de bolluk ve bereketi temsil ettiğine inanılır. Bundan dolayı para çiçeği, şans bitkisi ve yeşim bitkisi isimleri ile de bilinir. Anavatanı Güney Afrika olan para ağacı zenginliği simgeler. Saksısının içerisinde kâğıt veya madeni para konulduğunda ortamın bereketinin artacağına inanılır. Bu da bitkinin kısa sürede büyüyüp serpilmesinden gelmektedir. Para çiçeği ne kadar uzun süre sağlıklı bir biçimde büyürse o kadar süre boyunca çiçeğe bakan kişinin bolluk ve berekete ulaşacağına inanılmaktadır. Bu nedenle ofis ve evlerde de sıklıkla tercih edilmektedir.

Para Çiçeğinin Anlamı

Para çiçeği anlamı, bolluk ve berekettir. Bu çiçek; Çin para çiçeği, mücevher çiçeği, bereket çiçeği, şans çiçeği gibi isimlerle de bilinir. Para çiçeği, bir yerde üç aydan uzun süre kalırsa o eve veya kişilere şans ve para getireceğine inanılır. Çiçeğin anlamı da bu anlayıştan gelir. Hem evlerde hem iş yerlerinde bolluk ve bereketin artması amacıyla kullanılır. Ayrıca bulunduğu mekâna pozitif enerji verdiği inancı da oldukça yaygındır.

Para Çiçeğinin Latincesi

Para çiçeğinin Latincesi Crassula Ovata olarak bilinir.

Para Çiçeğinin Hikayesi

Para çiçeğinin bulunduğu ortama bolluk ve bereket getireceğine inanılmaktadır. Bundan dolayı bu çiçeğe para çiçeği adı verilmiştir. Bu inanış herhangi bir bilimsel veriye dayanmaz. Yalnızca canlı yeşil yapraklarından ilham alınarak bu şekilde adlandırılmıştır. Saksıdaki toprağına madeni veya kâğıt para gömüldüğünde konulduğu yerin bereketinin artacağı düşünülür, bu bir tür zenginlik göstergesidir. Crassula çiçeği bu inanışlardan dolayı kuzeye konumlandırılmaktadır. Ayrıca ev ve iş yerlerin kapı girişlerine konulduğu da görülmektedir. Çiçek bu şekilde konumlandırıldığında evin veya iş yerinin bereketleneceği düşünülür. Ayrıca para çiçeklerinin yapraklarının uzun süre sağlıklı ve yeşil kalması da iyiye işaret olarak yorumlanır. İnanışa göre, bitki konulduğu yerde ne kadar uzun süre yaşarsa bereket, bolluk ve zenginlik o kadar uzun sürer.

Para Çiçeğinin Özellikleri

Kaktüsgillerden olan para çiçeği, sukulenti andıran yapısı ile pek çok özelliği bulunur. Kökeni Güney Afrika’ya dayanan para çiçeğinin Türkiye’de de farklı birçok türü bulunmaktadır. En çok tercih edilen türü ise ağaca benzeyen yeşil yapraklı olandır.

Para ağacı çiçeğinin özellikleri kısaca şu şekilde sıralanabilir.

· Güney Afrika kökenlidir.

· Yaprakları daima canlı görünüme sahiptir ve yapraklarının rengi yeşildir.

· Yetiştikten 4 yıl sonra meyve vermeye başlar.

· Gövdesi ağaca benzer.

· Ev ve ofislerde süsleme maksadıyla kullanılır.

Para Çiçeğinin Faydaları

Ev ve iş yerlerinde çiçekli bitkiler, canlı ve güzel dekorasyonlardır. Yeşil bitkilerin insanların ruh halini düzelttiği bilinen bir yorumdur. Son dönemlerde popüler olan para çiçeği bulunduğu ortamın havasını temizler ve daha sağlıklı bir havaya sahip olmanızı sağlar. Bu nedenle çok sık yetiştirilen bir bitkidir. Hem evler de hem iş yerlerinde süs amaçlı kullanılır. Bulunduğu ortamda 3 aydan uzun kalırsa şans ve para getirdiğine inanılır.

Para Çiçeğinin Bakımı

Para çiçeği (crassula) bakımı sorusu bu çiçeği yetiştirmek isteyen kişilerin en çok merak ettiği konulardan biridir. Eğer çiçeğin renginin ve kokusunun uzun süre dikkat çekici olmasını istiyorsanız bakımını doğru bir biçimde yapmanız gerekir. Para çiçeğinin bakımı her ne kadar kolay olsa da yine de özen gerektiren bir konudur.

· Para çiçeği bakımı ev ortamında veya kapalı balkonda yapılabilir.

· Çiçeğin yetişmesi için en ideal sıcaklık 15-30 derece arasında değişir. Ortamın sıcaklığı bu dereceler arasında olmazsa bitki zarar görür. Özellikle geceleri düşen hava sıcaklığına dikkat etmek gerekir. Aksi takdirde soğuk havalarda donma gibi bir durum söz konusu olabilir.

· Ayrıca para çiçeklerinin bulunduğu bölgede cereyan olmaması da önemli bir konudur. Eğer çiçek sürekli rüzgâra maruz kalırsa bir süre solma yaşanır. Çünkü bu çiçek ani sıcaklık değişimlerinden kolay etkilenir.

· Para çiçeğinin bakımında en önemli konulardan biri de sulamadır. Sulama sırasında saksının her yerinin ve çiçeğin tüm yüzeylerinin ıslandığından emin olmanız gerekir.

Para Çiçeği Nasıl Ekilir?

Para çiçeklerinin ekimi oldukça kolay ve pratiktir, sadece bu çiçeklerin kökleri geniş olarak büyüdüğü için büyük bir saksıya ekilmesi gerekir. Para çiçekleri yapraklarıyla beraber ekilir. Yaprakları bir süre suda bekledikten çiçek köklenir ve sonrasında da filizlenmeye başlar.

Para Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

Para çiçekleri, yapraklarıyla beraber çok rahat ve hızlı bir biçimde çoğaltılabilir. Çoğaltılabilmesi için diri ve yetişkin yapraklar sağa-sola hareketlerle kolayca bitkiden ayrışır. Koparılan bu yaprak uç kısmı suda kalacak şekilde köklenmeye bırakılır. Köklendikten sonra yavaş yavaş saksısını büyüterek hızlı bir gelişim sağlayabilirsiniz.

Para Çiçeği Nasıl Sulanır?

Para çiçeği sulamasının son derece özenli bir biçimde yapılması gerekir. Çiçeğin haftada bir kez sulanması gerekmektedir ancak çiçek aşırı suyu sevmediği için dibinde su biriktirilmemelidir. Fazla sulanması durumunda bitkinin yapraklarında ve köklerinde çürümeler oluşmaya başlar. Bu sebeple çiçeği haftadan haftaya sulanması yeterli olacaktır. Bitkinizi sularken en çok dikkat etmeniz gereken bir diğer konu da sulamayı az miktarda yaparak toprağın nemlenmesi sağlamaktır.

Para Çiçeği İçin Uygun Toprak Hangisidir?

Para çiçeği çoğaltma işleminin sağlıklı bir biçimde yapılabilmesi için toprak seçimi önemlidir. Su tutucu özelliği düşük olan ponza taşıyla elde edilmiş, suyu süzen ve havadar bir toprak seçimi yapılmalıdır. Para çiçekleri ise toprak konusunda seçici değildir. Bitki hemen hemen her toprak türüne uyum sağlar. Bu nedenle bitki için özel bir toprak edinmenize gerek yoktur. Çiçeğinizin rahat kök salması için uygun aralıklarla sulamanız ve doğru saksıyı tercih etmeniz yeterli olacaktır.

Para Çiçeği İçin Saksı Seçimi

Para çiçeği için saksı seçiminde dikkatli davranmak gerekir. Çiçek köklerinin rahat edeceği bir saksı tercih etmek, çiçeğin sorunsuz bir biçimde büyümesi açısından son derece önemli bir konudur. Saksı seçimi ve bakımı doğru yapılan para çiçekleri sağlıklı bir biçimde büyür ve çiçek açmaya başlar. Ancak para çiçekleri havadan çok kolay etkilenir bu nedenle hava akışının az olduğu korunaklı saksı tercih edilmelidir. Saksı derinliği doğru tercih edilmezse para çiçeği zaman içerisinde yaprakları dökecektir.