Orkide Nasıl Bakılır? Nasıl Yetiştirilir?

Orkide Çiçeği (Phalaenopsis), zarafetin ve masumiyetin simgesi olarak bilinir. Hoş görüntüsü ve kokusuyla en çok hediye edilen çiçeklerin başında gelir. Rengi, görünümü ve uzun yıllar güzelliğini koruyabilen yapısı ile dikkat çeken bir çiçek türüdür. Evleri ve iç mekanları süsleyen orkide, bulunduğu ortamı güzelleştirir. Özel günlerin favorisi olan orkidenin bakımında bazı püf noktalar bulunur.

Orkide Çiçeği Nedir?

Özel günlerde en çok tercih edilen orkide çiçeği hoş görüntüsü ve zarif duruşuyla sıklıkla tercih edilen bir çiçek türüdür. Narin ve uzun gövdesi ile çok hassas bir bitkidir. Orkide, orkidegiller ailesine mensup bir çiçek türüdür. Orkide çiçeğinin dünya genelinde 800’ü aşkın çeşidi bulunur.

Orkidenin Adı Nereden Gelir?

Orkide, adını Yunanca Orchidaceae sözcüğünden alır. Sözcük, orkis sözcüğünden türeyerek orkide ismini almıştır.

Orkide Çiçeğinin Anlamı

Orkide çiçeği asaleti, zarafeti ve masumiyeti simgeler. Orkide çiçeği, sevgi, mutluluk ve aşk anlamına gelir. Orkide, renk türlerine göre farklı anlamlar taşır.

Beyaz orkide masumiyeti, saflığı simgeler. Saf bir aşkı ve zarafeti anlatan beyaz orkide en çok tercih edilen çiçek türüdür.

Mor orkide ise asaleti simgeler. Bunun yanı sıra güç ve onuru da sembolize eder.

Sarı orkide ise ender bulunan bir türdür. Arkadaşlık ve dostluk anlamı taşır.

Fuşya orkide ise samimiyeti simgeler.

Mavi orkide ise şık duruşu ile aşkların en büyüğü anlamı taşır. Ancak doğada mavi renkte orkide bulunmuyor. Renklendirme yapılarak mavi renkli orkide elde edilir. Mavi renkli orkide duruşu ve rengi ile romantizm içeren çiçekler arasında yer alır. Mavi orkide aşkını anlatmak isteyenlerin favori çiçekleri arasındadır.

Orkide Çiçeğinin Latincesi

Orkide çiçeğinin Latince ismi Phalaenopsis'dir. Orkide çiçeği, Yunancada bereketi simgeler.

Orkide Çiçeğinin Hikayesi

Orkide çiçeğinin efsanesi de en az kendisi kadar hoştur. Eski zamanlarda Orkis adında teni beyaz, uzun sarı saçlı, mavi gözlü güzeller güzeli bir prenses yaşarmış. Orkis, sabahın ilk ışıklarıyla beraber kimse uyanmadan dağ eteklerine koşarmış. Orkis’in geçtiği her noktaya mis kokular yayılır, her yer mis gibi kokarmış. Bir gün Orkis, kendini rüzgara bırakıp savrulmuş. Savrulduğu yerde güzel kokulu bir çiçek bulmuşlar. Bu çiçeğe Orkis ismi verilmiş ve zamanla orkideye dönüşmüştür.

Orkide Çiçeğinin Özellikleri

Beyaz, mavi, fuşya ve sarı renkli orkideler güzelliği ve kokusu ile en sevilen çiçeklerden biridir. Dünyada ve ülkemizde en çok tercih edilen çiçekler arasındadır.

Orkideler genellikle tropikal iklimleri tercih eder. Çok yıllık bir bitkidir.

Uzun bir gövdesi vardır. Yaprakları genellikle küçük ve çiçeklidir.

Orkide, iklim şartlarına dayanıklıdır. Uzun ömürlü bir çiçek türüdür,

Orkideler yılda 2 kez çiçek açabilir. Düzgün bakılması halinde yılda 3-4 kez çiçek açarlar.

Orkideler ışığı ve havadar ortamları severler. Ancak ışığı sevseler de doğrudan güneş ışığına maruz kalmak istemezler.

Orkideyi sularken musluk suyu yerine içme suyu kullanımı daha doğru olur.

Orkide Çiçeğinin Bakımı Nasıl Yapılır?

Orkide çiçeği hassas yapısı nedeniyle ilgi ve bakım isteyen bir türdür. Özellikle bakım yapılmadığı takdirde hızla solar. Bu nedenle orkidenin sulama, çoğaltma ve budama gibi bakım işlemlerinde özenli davranmak gerekir.

Orkide Işığı Sever mi? Orkide Nasıl Ortamları Sever?

Orkide havadar ve aydınlık ortamları sever. Ancak güneşi fazla sevmez. Orkideyi yetiştireceğiniz alanın havadar ve ışık alan yapıda olmasına dikkat etmek gerekir. Ancak doğrudan güneş ışığına maruz kalmamalıdır. Bu sebeple, gün ışığı alan bir yerde yetiştirmeniz bitki için en sağlıklısı olacaktır.

Orkide Çiçeği Nasıl Sulanır?

Orkide çiçeği fazla su isteyen bir çiçek değildir. Bu nedenle her gün sulamaya gerek yoktur. Haftada iki kez su vermek yeterli olacaktır. Orkide bakımında şeffaf bir saksı kullanmak gerekir. Her ne kadar drenaj deliği olan saksıya koysanız da kökte kalan fazla su bitkinin çürümesine sebep olabilir. Bundan dolayı orkide çiçeğini birkaç günde bir veya haftada bir sulamak yeterli olacaktır.

Orkide çiçeğinin toprağının nemli olması oldukça önemlidir. Bu nedenle mevsim durumu göz önünde bulundurularak sulama süresi düzenlenebilir. Sulama işlemini genellikle sabah saatlerinde yapmak orkidenin verimini artıracaktır.

Orkide çiçeğini birkaç yöntemle sulamak mümkündür. Daldırma yöntemi en çok tercih edilen yöntemler arasındadır. Orkideyi sulamak için hazırlanan suyun önceden dinlendirilmiş olması gerekir. Dinlendirilen suyun bulunduğu kabın içerisine orkide yerleştirilir. Kök kısmı ıslanana kadar orkide suyun içerisinde bekletilir. Kökü ıslandıktan sonra yani yaklaşık 10-15 dakika sonra saksıyı kaptan çıkararak suyun süzülmesi için bekletilir. Çiçek, suyunu süzdükten sonra saksısına yerleştirilir. Bu sulama yöntemi haftada bir uygulanabilir.

Daldırma yöntemi yerine çiçeği doğrudan sulayabilirsiniz. Oda sıcaklığında dinlendirilmiş suyu orkidenin saksısına dökebilirsiniz. Saksı tabağında kalan suyu boşaltmanız gerekir. Orkideyi haftada bir kez bu şekilde sulayabilirsiniz.

Orkide Nasıl Budanır?

Orkide, iyi bakıldığı takdirde uzun yıllar yaşayabilen bir çiçek türüdür. Yılda birkaç kez açabilir. Bu nedenle budanmaya gereksinim duyar. Orkidenin tüm çiçeklerinin dökülmesi, çiçek vermemesi budanma zamanının geldiğine işaret eder.

Orkidenin çiçekleri döküldükten sonra sapları bir süre daha canlı kalır. Orkidenin sapının yeşil olması canlı olduğunun göstergesidir. Sap kısmı kuruduğunda ise canlılığını yitirmiş demektir. Kahverengi kısmın steril makasla çapraz bir şeklide kesilerek orkideden alınması gerekir.

Orkidenin kökleri oldukça hassastır. Bu nedenle budama yaparken özenli olmak gerekir. Orkidenin budaması sırasında saksı içerisine yerleştirilen çubuk alınır. Budama yaparken kurumuş ve sararmış yapraklarla kuru çiçek sapları gövdeye yakın yerlerden kesilerek çıkarılır. Budama işlemi sırasında gövdeye zarar vermemeye özen gösterilir. Canlılığını kaybetmiş ölü kökler temizlenir.

Orkide Nemi Sever mi?

Orkide çiçeği tropikal iklimi sevdiğinden nemli ortamı sever. Orkidenin bulunduğu ortamın çok sıcak veya çok soğuk olmaması gerekir. Ortam sıcaklığı ise ortalama 18 ile 29 derece arası idealdir.

Orkide Çiçeğinin Toprağı Nasıl Olmalı?

Orkidenin toprağı kendine hastır. Her çeşit toprakta yetişmez. Orkide toprağının farklı bileşenlere sahip olması gerekir. Orkide, çeşitli lif ve torflar ile hazırlanmış bir karışım isteyen çiçek türüdür. Orkide toprağının içerisinde perlit, ponza, ağaç kabuğu olmalıdır. Toprak değişimi saksı değişimi sırasında yapılabilir.

Orkide Nasıl Çoğaltılır?

Orkidenin çoğaltılması için birkaç yöntem bulunur. Orkideyi çoğaltmak için kullanılan yöntemler şu şekilde sıralanabilir; çelik, keiki ve ayırma yöntemi.

Çelikle Çoğaltma Yöntemi

Çelikle çoğaltma yönteminde çelik adı verilen bir gövde, kök ya da yaprak parçası ile yeni bir bitki oluşturma yöntemidir. Bu yöntemi kullanabilmek için orkidenin yeterince gelişmiş olması ve sürgün vermesi gerekir. Bitkinin çiçeksiz kısımları döküldükten sonra yeşil yaprakları yer alan bir sapı steril bir bıçakla kesmek gerekir. Bu nedenle kesilen noktanın kullanışlı olması oldukça önemlidir.

Bitkiyi tam gölge alanda tutmak gerekir. Yarı güneş alanda çiçek sapında yavru oluşmayacaktır. Bitki, çiçek açmak için filiz verir. Orkidenin çiçek sapında fide oluşunca tekrar eski yerine alınması gerekir. Sapta oluşan fide büyüdüğünde birkaç santim alt ve üst kısımdan alarak yavru fideyi ayrı saksıya dikebilirsiniz.

Keikiden Orkide Çoğaltma

Orkidenin uç kısımlarında yer alan yavru orkideler keiki olarak tanımlanır. Ana gövdede bulundukları halde kök veren orkideleri ayırarak çoğaltmak mümkündür. Yavru orkidenin olgunlaşmasının ardından en az 2 yaprak ve kök bulunması gerekir.

Yavru orkideleri ayıracağınız günden 1 gün önce bitkiyi sulamak ve kökleri beslemek gerekir. Yavru orkideleri steril bir bıçak yardımıyla ayırıp orkide toprağı bulunan bir saksıya dikin. Orkideyi dik durması için çubuk yardımıyla sabitleyip can suyunu verin.

Orkide Saksısı Nasıl Değiştirilir?

Saksıdan orkidenin kökleri sarktığında yapılması gereken işlem saksı değişimidir. Orkide belirli bir zaman sonra saksıya sığmayacaktır. Orkidenin tam sığacağı şekilde yeni bir saksıya yerleştirilmesi gerekir. Saksının gereğinden fazla geniş olması da bitkiyi olumsuz etkiler. Bu nedenle orkide saksısının tam sığacağı şekilde olmalıdır.

Saksı değişimi sırasında orkideyi ters şekilde tutarak çıkarmak gerekir. Kökleri eski topraktan ayırarak yeni saksıda yeni bir toprağa yerleştirilebilir. Bununla birlikte çürümüş ve kurumuş köklerin de çiçekten ayrılması gerekir. Kuru ve çürümüş kökleri kesin. Orkideyi yeni saksının ortasına yerleştirerek toprakla doldurun.