Dracaena Fragrans (Dracena Massengena) bitkisi, iç mekanlarda sıklıkla tercih edilen tropikal bir bitkidir. Evlerde ve iş yerlerinde yetiştirmeye uygun olan Draceana Fragrans, eşsiz görüntüsü ile iç mekânlarda sıklıkla tercih edilen tropikal bitki çeşitleri arasında yer alır. Yapraklarının rengi ile evinize veya ofisinize aydınlık bir ambiyans yaratan bu bitki düzenli bakıldığı takdirde uzun süre yaşar.

Dracaena Fragrans Çiçeğinin Kökeni

Dracena Massengena olarak da bilinen bu bitki, yeşilin tonlarına bezenmiş uzun yaprakları ile iç mekanlarda güzel bir görünüm sağlar. Afrika kökenli bir bitki olan Dracaena Fragrans, kuşkonmazgiller familyasına aittir. Yüksek ormanlık alanlarda yetişen bu bitki, günümüzde iç mekanlarda yetiştirilmek için uygun saksı bitkilerinden biridir.

Dracaena Fragrans Çiçeğinin Hikayesi

Hava temizleme özelliğine sahip Dracaena Fragrans çiçeği, mitolojik bir bitkidir. Dracaena Fragrans Kuzey Tanzanya ve Kilimanjaro Dağı civarında kutsal sayılan bölgeleri işaretlemek amacıyla kullanıldığı bilinir. M.Ö. 1000 yılına kadar uzanan bu gelenek bitkinin bazı bölgelerde kutsal sayıldığı göstermektedir.

Dracaena Fragrans Çiçeğinin Bakımı Nasıl Yapılır?

Dracaena Fragrans bitkisi bakımı konusunda dikkat isteyen bir bitkidir. Bulunduğu mekana ferah bir ambiyans katan bu bitki, hassas yapraklara sahip olduğu için herhangi bir cisimle temas etmemesi önemlidir. Aynı zamanda bitkiyi doğrudan güneş ışığına maruz bırakmamak gerekir. Aksi takdirde bitkinin yaprakları sararmaya başlar. Odunsu bir gövdeye sahip olan Dracaena Fragrans çiçeğini sık sulamamaya özen göstermelisiniz.

Ilıman iklim koşullarında yetiştirilmek için uygun olan bu bitki, aşırı soğuk ve sıcak hava şartlarından hızlı etkilenir. Bu sebeple 15-25 derece arasında bir sıcaklık, bitkinin bakımı ve gelişimi için uygundur. Yemyeşil yaprakları ile dikkat çeken bu bitkinin yaprakları zaman zaman hasarlanabilir. Ancak düzenli bakım ile yapraklar kısa sürede eski görüntüsüne kavuşacaktır.

Bu güzel çiçeği sularken dinlenmiş su tercih etmeniz yararlı olacaktır. Aksi takdirde klor, bitkinin yaprak güzelliğinin bozulmasına sebep olabilir. Bitkinin yapraklarını, gövdesini haftada bir kere hafif ıslak bez ile silebilirsiniz. Bu sayede parazit böceklerin oluşmasının ve bitkiye zarar vermesinin önüne geçebilirsiniz.

Dracaena Fragrans Çiçeğinin Özellikleri

Uzun ve yeşil yaprakları ile öne çıkan bu bitki, odunsu gövde yapısı ile kapalı mekanlara güzel bir görünüm sunar. Etrafına ferah ve hoş bir koku veren bu bitkinin boyu, genellikle 45 santimetre ile 150 santimetre arasında değişiklik gösterir. Dracaena Fragrans bitkisi, fazla ve sık bakım gerektirmemesi sebebiyle sıklıkla dekoratif amaçlı tercih edilir.

Dracaena Fragrans bitkisinde çiçeklenme gözlenmez fakat zaman zaman kimi bitkiler, beyaz veya pembe renkli minik çiçek salkımları verebilir.

Dracaena Fragrans Çiçeği Nasıl Ekilir?

Dracaena Fragrans’ın boyutuna uygun bir saksıya organik madde açısından zengin ve drenaj açısından iyi olan toprak karışımları hazırlanır. Bitkinin kökü, toprak karışımının içine yerleştirildikten sonra ekim işlemi gerçekleştirilir.

Dracaena Fragrans Çiçeği Nasıl Sulanır?

Çok su istemeyen Dracaena Fragrans çiçeğini sulamadan önce bitkinin toprağını kontrol etmeniz yararlı olacaktır. Toprağın üst kısmı kurumuşsa bitkiyi sulayabilirsiniz. Dracaena Fragrans bitkisini kış aylarında haftada bir kere sularken yaz aylarında ise haftada 2 kere sulamanız idealdir.

Dracaena Fragrans bitkisini sularken saksının altına tabla yerleştirebilirsiniz. Tablada su birikmeye başlayınca sulama işlemini durdurabilirsiniz. Sulama sonrasında ise tabladaki suyu boşaltmalısınız. Aksi takdirde çiçeğiniz, fazla su sebebiyle çürümeye başlayabilir. Bitkiyi dinlendirilmiş, oda sıcaklığında su vermeniz yararlı olacaktır.

Bitkinin yapraklarını nemlendirmek için ise düzenli aralıklarla sprey şişesinde su ile ıslatabilirsiniz. Bu sayede bitkinin yapraklarının ihtiyaç duyduğu nemi sağlamış olursunuz. Öte yandan bitkinin bulunduğu odada bir bardak içerisinde su bulundurmanız da bitkinin nem ihtiyacını karşılaması açısından önemlidir.

Dracaena Fragrans Çiçeğinin Toprak Yıkama İşlemi Nasıl Yapılır?

Dracaena Fragrans bitkisi için zaman zaman toprak yıkama işlemi uygulanması, bitkinin gelişimi açısından yararlıdır. Bitkinin bulunduğu saksıyı içindeki Dracaena Fragrans bitkisi ile yıkana yapabileceğiniz banyoya veya bahçeye götürebilirsiniz. Ardından hortum veya musluk kullanarak saksının içindeki toprağı yaklaşık 2 dakika boyunca suyla yıkayabilirsiniz. Yıkama işlemi sonrasında ise saksının içindeki suyu tamamen boşaltmalısınız.

Dracaena Fragrans Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

İlkbahar aylarında çoğaltabileceğiniz Dracaena Fragrans’ı iki şekilde çoğaltabilirsiniz. Bitkiyi çoğaltmak için kullanılan ilk yöntem, tepe kısmında yaklaşık 10 santimetrelik sapı keserek ekebilirsiniz. Çoğaltma işlemi için uygulayabileceğiniz diğer bir yöntem ise güçlü görünen saplardan birini oda sıcaklığındaki suda bir süre köklendirdikten sonra farklı bir saksıya ekebilirsiniz.