Sukulent (Sucus), kaktüs familyasına ait bir bitkidir. Teraslarda, kaya bahçe denilen alanlarda kolaylıkla yetiştirilebilen bir bitki türüdür. Farklı boyutları ve renkleri bulunan sukulent, su tutma yeteneği sayesinde uzun süre susuz yaşayabilme potansiyeline sahiptir. Saksıda kolaylıkla yetiştirilebilir. Evlere farklı bir hava katan sukulent, zahmetsiz bir şekilde bakımı yapılan bitkiler arasında bulunur. Her yerde ve her koşulda büyüyebilir. Estetik bir görüntüsü olduğu için bulunduğu mekana derinlik katar.

Sukulent Latincesi

Sukulent sözcüğü meyve suyu ya da sap anlamına gelen Latince “sucus” sözcüğünden gelir. Sukulentler, sap ve yaprak gibi yapılarına su depolayabildiği için bu Latince ismi almış olabilir. Sukulentin Latincesi bitkinin türüne göre de değişebilir.

Sukulentin Bakımı Nasıl Yapılır?

Sukulentler, sıcak iklim bitkisidir. İlkbahar ve yaz aylarında gelişimini tamamlayan bu bitki türü, soğuğa karşı hassastır. Sukulent bakımı evlerde rahatlıkla yapılabilir. Saksıda veya bahçede yetiştirilmeye müsait olan sukulent bitkisi, doğrudan gelen güneş ışığına gerek duymaz. Güneş ışığı altında sararabilir. Bu nedenle aydınlık ya da yarı aydınlık bir ortamda yetiştirilmesi gerekir. Bu sayede sukulent daha yeşil ve canlı bir görünüm kazanır.

Sukulent Nasıl Sulanır?

Sıcak iklim bitkisi olan sukulentin kış aylarında 20 ile 30 gün süre aralığında sulanması gerekir. İçerisinde bulunan su miktarı ile fazla sulamaya gerek yoktur. Kış aylarında daha seyrek bir şekilde sulanması gereken sukulent bitkisi, yaz aylarında nemi kontrol edilerek sulanmalıdır. Sulama yapılırken sukulentin yapraklarına su değdirmemeye dikkat edilmelidir. Aynı zamanda sukulent toprağı seçimi suyu tutma özelliğine göre yapılmalıdır.

Sukulent Çiçek Açar mı?

“Sukulent çiçek açar mı?” sorusunun cevabı evettir. Naif ve zarif bir görüntüye sahip olan sukulent, farklı renkteki çiçekleri ile mekanı güzelleştirir. Aynı zamanda yaprak dökmeyen yapısı ile aranan bir çiçek türüdür. Bahçede yetiştirilen sukulentler, çevrede harika bir görünüm yaratır. Sukulent çiçek açtığında dikenleri de oldukça keskin bir hale gelir. Bu duruma dikkat edilmesi gerekir. Bu konu dışında herhangi bir sorunla karşılaşmayacağınız sukulent bitkisi bakımı, yaşam alanlarında rengarenk atmosfer yaratmaya olanak sağlar. Bunun yanı sıra birbirinden farklı çiçek renklerine sahip olan sukulent bitkisi, çeşitli güzelliklerle ortamı şenlendirir.

Sukulent Saksısı Nasıl Olmalıdır?

“Sukulent saksısı nasıl olmalı?” gibi bir sorunun suruma göre değişen pek çok cevabı olabilir. Sukulent saksı modelleri arasından seçim yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, bitkinin saksıya yerleştirilirken yapraklarının zarar görmemesidir. Dolayısıyla orta büyüklükte bir saksı seçilmesi gerekir. Çünkü sukulent aşırı dar bir ortamda zarar görebilir.

Geniş hacimli bir saksıda sukulentin kökleri hava alabilir. Bu durumda bitki zarar görebilir. Bu gibi olumsuz durumların yaşanmaması adına en uygun saksının seçilmesi gerekir. Aynı zamanda sukulent için saksı seçilirken alt kısımda su giderinin olmasına da dikkat edilmelidir.

Sukulent ekildiği zamandan itibaren 2 hafta içerisinde kök salmaya başlamalıdır. Gelişiminin bu şekilde takip edilmesi gerekir. Bunun yanında sukulent toprağının kumlu bir yapıda olması gerekir. Bu nedenle sukulent toprağı farklı topraklarla değiştirilmemelidir. Bu hususa özen gösterilmesi önemlidir.

Sukulent Nasıl Çoğaltılır?

Sukulent çoğaltma için üç farklı yol vardır. Sukulent; tohumdan, yapraktan ve kök ayırma yöntemleri ile çoğaltılabilir. Her yapraktan çoğaltılmadığı için sukulent yapraktan çoğaltma yöntemi ile çoğaltılırken dikkat edilmelidir. Yapraktan çoğaltılan türlerde en diri olan tercih edilmelidir. Sağa ve sola yönelik hareketler ile nazik bir şekilde yaprak koparılır. Koparılan uç toprak ile hafif bir şekilde kapatılır veya doğrudan toprak üstüne bırakılır. Hava alan bir ortamda toprak nemi sağlanarak tomurcuklanmaya bırakılır.

Sukulentler çoğaltmak için oldukça uygun bitkilerdir. Bu nedenle kolaylıkla çoğaltılabilir. Ana gövde yanında oluşan köklenmiş minik sürgünleri nisan ayında dikkatlice çıkararak çoğaltma işlemi yapılabilir. Kuru kökleri temizlendikten sonra sukulent için doğru toprağa dikilmelidir. Bitkinin kendisinden çelik alınıyorsa kesilen yerin kuruması beklenmelidir.

Sütleğen türlerinden olan sukulentler, bilindiği gibi zehirli bir süt akıtır. Bu nedenle sukulentler kesildikten sonra akan su altına tutulmalıdır. Kuruyunca dikilmeli ve suya boğmadan ara ara sulanmalıdır. Kökleninceye kadar gölgede tutulmalıdır. Çoğaltma için paketler halinde satılan tohumlar da tercih edilebilir.