Hava bitkisi (Tillandsia); hava çiçeği, Tillandsia Cyanea ve air plant olarak da bilinir. Göz alıcı çiçek tasarımları ile dikkat çeken hava bitkisi, çiçeklerin yalnızca toprakta yetiştiği gerçeğini değiştirir. Topraksız yaşayabilen bu bitki, temel ihtiyaçlarını bildiğiniz takdirde uzun yıllar sizinle yaşar. Ezberleri bozan cinsten bir bitki olan Tillandsia Cyanea, genellikle minyatür bahçeler içerisinde tercih edilir. Bu nadide bitki, toprağa ihtiyaç duymaması sayesinde çeşitli duvar süslemelerinde, aydınlatmalarda, avizelerde ve tablolarda görülür.

Hava Bitkisinin Kökeni

Hava çiçeği, bitkiler alemindeki yeri Bromeliaceae ailesinin genel ismi olan Tillandsia ismiyle anılan bitkilerdir. Hava bitkisinin kökeni Meksika, Orta Doğu ve Güney Amerika’dır. Yaklaşık 730 farklı türü olan bitkinin yetiştirilmesi oldukça kolaydır.

Hava Bitkisinin Latincesi

Türkçe olarak hava bitkisi denilen çiçeğin Latince ismi Tillandsia’dır.

Hava Bitkisinin Anlamı

Tillandsia çiçeği anlamı, rahatlama ve aşk dolu canlılıktır. Uzay ve farklı galaksiler ile bağlantılı olduğu düşünülen çiçek, özellikle hayalperestler ve bilim kurgu sevenler için ideal bir bitkidir.

Hava Bitkisinin Özellikleri

8 santimetreye kadar boy alabilen bir çiçek olan hava bitkisi, diğer bitkilerin suya ihtiyaç duyduğu gibi havaya ihtiyaç duyar. Bitkilerin topraktan aldığı besinleri, Tillandsia havadan alır. Hava bitkisi olarak tanınmasının sebebi de tam olarak bu özelliğidir.

Hava bitkisi suya ihtiyaç duyar. Fakat diğer bitkiler gibi suyu karşılamaz. Kendi familyasındaki bitkiler de dahil olmak üzere hava bitkisinin su ihtiyacını karşılama şekli oldukça farklıdır. Hava çiçeği, kökleriyle başka bitkilere tutunarak ihtiyacı olan suyu ve güneşi alır. Ömrü bir yıl ile sınırlı olan Tillandsia, sıcak iklim kuşağında doğal bir şekilde yetiştirilebilir. Üzerinde tutunabileceği bitkiler olan yağmur ormanları, bataklıklar ve çöller içerisinde yaşayabilir.

Hava Bitkisinin Faydaları

Tillandsia çiçeği faydaları arasında stres azalmak, etrafındaki kişilerin sakin ve iyimser hissetmesine yardımcı olmak bulunur. Kapalı alanlarda bulunan air plant yani hava bitkisi, stresi azaltmakla kalmayarak kan basıncını da düşürür.

Hava Bitkisinin Bakımı

Hava bitkisi bakımı, birkaç önemli noktaya dikkat edilmesi ile başarılı bir şekilde gerçekleştirilebilir. Kurak yaz aylarında haftada 2 veya 3 kez sulanması gereken hava bitkisi, toprağına su püskürtülerek sulanmalıdır. Serin ve nemli bir iklimde yetiştirilen hava bitkisini haftada bir kez sulamak yeterli olur. Hava bitkisi sulandıktan sonra 3 ile 4 saat arası bir süre içerisinde esinti ile kuruyabileceği bir ortama alınmalıdır. Bu bitkinin uzun süre ıslak kalmaması gerekir. Tillandsia Cyanea bakımı için havalandırma büyük bir önem taşır. Bu sebeple hava bitkisinin ağzı açık fanuslarda bakılması önerilir.

Hava Bitkisi Nasıl Sulanır?

Hava bitkisini kolay bir şekilde sulamak için geniş bir kaba bitkinizi alarak işe başlayabilirsiniz. Ardından kabı su ile doldurarak bitkisi ters çevirmeniz gerekir. Bitkinin tamamen ıslandığından emin olmanız önemlidir. Daha sonra hava bitkisini çıkarıp 4 saat içinde kuruyabileceği esintili bir ortama bırakabilirsiniz.

Hava çiçeğini yerleştireceğiniz kabın içine doldurduğunuz suyun kireç içermemesi gerekir. Eğer çeşme suyu kullanacaksanız suyu 1 gün dinlendirmeniz gerekir. Aynı zamanda saf su ve ters ozmos gibi mineralce az suları da kullanmamalısınız.

Hava bitkisinin suya ihtiyacı olup olmadığını bakarak anlayabilmek mümkündür. Su ihtiyacı çok olan Tillandsia Cyanea, dar ve içine kapanık yapraklarla sizleri karşılar. Normalde geniş olan yaprakları susuzluktan dar bir görünüme sahip olabilir.

Hava Bitkisi Nasıl Çiçek Açar?

Hiçbir zaman direkt olarak güneş ışığına bırakılmaması gereken hava bitkisi, filtrelenmiş veya dolaylı olarak ışık görmek ister. Air plant, hayatı boyunca yalnızca bir kez çiçek açar. Çiçek açma döneminde yeni yavrular geliştirir. Yavrular ise genel olarak ebeveyne bağlıdır.

Hava Bitkisi İçin Gübre Kullanılır mı?

Hava çiçeği için Bromeliad isimli özel bir gübre bulunur. Bu gübre ayda iki kez kullanılabilir. Bromeliad kullanımı bitkinin çoğalıp çiçek açmasına yardımcı olur.

Hava Bitkisi Nasıl Çoğaltılır?

Zaman içerisinde hava çiçeği yeni yapraklar ve çiçekler üretir. Eski yaprakları kuruyup çürüyerek yenilerine yer açar. Hava çiçeğinin yavruları kendi boyunun yarısına kadar geldiğinde onları ayırarak çoğaltabilmek mümkündür. Yavruları ayırmamak gibi bir seçenek de vardır. Yavrular ayrılmadıkları takdirde koloni şeklinde bir arada yaşayabilir.