Salon sarmaşığı (Pothos), ev ve ofis dekorasyonlarının vazgeçilmez süs bitkilerinden biridir. Sarmaşıklı yapısı ile dikkat çeken salon sarmaşığı bakımı oldukça kolaydır. Son dönemin en popüler çiçeklerinden biri olan salon sarmaşığı bitkisine yakından bakalım.

Salon Sarmaşığı Nedir?

Salon sarmaşığı, Araceae familyasına ait sürünücü ve tırmanıcı bir bitkidir. Anavatanı Fransa’dır. Bilimsel adı Epipremnum aureum’dur. Salon sarmaşığı, yeşil yapraklı ve uzun ömürlü bir bitkidir. Çok yıllık bir bitki olan salon sarmaşığı toprağa değmediği yerlerde uzamaz ve gelişim gösteremez. Yaprakları toprağa değdiği takdirde 15-20 metrelere kadar uzayabilir.

Salon Sarmaşığı Özellikleri

Salon sarmaşığının özellikleri şu şekildedir;

· Salon sarmaşığı iç mekanlara uyumlu bir bitkidir. Hızlı gelişim gösterir.

· Yaprakları 2-3 yıl kadar yeşil kalabilir. Ebruli ve kırçıllı desenlidir.

· Sarmaşık denilse de sarılıcı bir bitki değildir.

· Bitkinin yaprakları toprağa değmedikçe uzamaz. Bitki, toprağa değdiği takdirde 20 metre kadar uzayabilir.

· Güçlü ışık olan yerlerde gür gelişim gösterir.

· Güneşli, sıcak ve nemli havalarda salon sarmaşığının yaprakları büyür. Ancak iç mekanlarda çok küçük yapraklı bir bitkidir.

Salon Sarmaşığı Bakımı

Salon sarmaşığı bakımında bazı püf noktalara dikkat etmek gerekir. Salon sarmaşığında bakım rutini oluşturmak ve aksatmamak önemlidir. Salon sarmaşığı sürünücü ve tutunucu özelliği sebebiyle toprağa temas ederse o kadar sağlıklı gelişir. Bulunduğu yer ne kadar aydınlık olursa yaprakları o kadar gösterişli olur.

Salon sarmaşığı bitkisi dolaylı yoldan güneş ister. Sabah ya da akşam güneşini doğrudan alması salon sarmaşığının yapraklarının büyümesini sağlayacaktır. Öğle saatlerinde güneş almasında bir sakınca yoktur. Ancak öğle vakti güneşi filtrelenmelidir.

Salon sarmaşığı yeterli ışık alamazsa tamamen yeşil yapraklı hale gelir, alacalı görüntüsünü kaybeder. Salon sarmaşığının yapraklarının solgun görünmesi halinde ise bitkinin çok fazla ışık alması söz konusudur.

Salon Sarmaşığının Sulanması

Salon sarmaşığı sürekli sulanma istemez. Sarmaşığın sürekli olarak nemli kalması bitkinin köklerinin çürümesine neden olur. Salon sarmaşığının toprağının tamamen kuruduğu görüldükten sonra sulama yapılması gerekmektedir. Bitkinin solması veya çökmesi durumunda toprağın çok sulandığı görülebilir.

Bitki suya ihtiyacı olduğunu sarkmaya başladığında gösterir. Yaprakların büzülmeye başlaması durumunda bitki susuz kalmış demektir. Kuru ve kahverengi yapraklar bitkinin uzun süre kuru kaldığı anlamına gelir.

Salon Sarmaşığı Toprağı Nasıl Olmalı?

Salon sarmaşığı toprağının humuslu, organik, geçirgen özellikli olması önemlidir. Toprak pH’ına toleranslı bir bitkidir. Yalnızca torf ile ekilebilir. Kumlu ya da kızıl toprakla karıştırmak mümkündür. Bitkiye besin veya vitamin vermeye gerek bulunmaz. Salon sarmaşığı çok fazla besin gereksinimi olan bir bitki değildir. Yılda bir kez toprak değişimi yapmak yeterli olacaktır.

Salon Sarmaşığı Saksı Değişimi Ne Zaman Yapılmalı?

Salon sarmaşığı bitkisinin saksıya sığmadığını köklerinden anlamak mümkündür. Bu durumda saksıyı büyütmek ve bitkiyi yeni bir saksıya taşımak yerinde olacaktır.

Salon Sarmaşığı Budaması Nasıl Yapılır?

Salon sarmaşığı sürekli uzayan bir bitki türüdür. Bunun için saksısına karşılıklı gelecek şekilde iki değnek yerleştirmek gerekir. Ardından dalları keserek budayın. Düzenli budamalarda yüksek bir alandan sarkıtarak budama yapabilirsiniz.

Salon Sarmaşığı Yaprakları Neden Sararır?

Salon sarmaşığı yapraklarının sararmasının nedeni fazla sulamadır. Bitkiyi gereğinden fazla sulamak bitkinin köklerini çürütecektir. Bu nedenle bitki kuruduğu zaman sulamak yeterli olacaktır.

Salon sarmaşığı yaprağında farklı renk tonları görüyorsanız bitkinin daha fazla güneşe ihtiyacı olduğunu anlayabilirsiniz. Bitkinin yapraklarının yeşil ve parlak olması için daha fazla ışığa maruz bırakabilirsiniz. Ancak yaz aylarında öğle saatlerinde uzun süre bitkiyi güneşte bırakmak bitkiye zarar verebilir. Güneş ışınının geldiği açıya dikkat etmek oldukça önemlidir.