Süt ağacı halk arasında; katedral kaktüsü, dostluk kaktüsü, şamdan kaktüsü ve iyi şans bitkisi gibi birçok isimle anılır. Süt ağacı, görüntüsü ile kaktüse benzeyen dikenli ve yeşil yapraklı Euphorbia türüdür. Son zamanlarda iç ve dış mekanlarda sıkça tercih edilen süt ağacı dekoratif görünümü ile dikkat çeker. Çoğunlukla evlerde mekana farklı bir hava katması için çiçekseverler tarafından tercih edilen süt ağacı, dekoratif amaçlı yetiştirilen bir süs bitkisidir.

Süt Ağacının Latincesi

Muhteşem bir görüntüye sahip olan süt ağacının Latincesi Euphorbia Trigona olarak ifade edilir. Süt ağacının Latince ismi üç köşeli yapısından gelir.

Süt Ağacının Özellikleri

Bulunduğu mekâna güzel bir görüntü katan bitki türü olan süt ağacının özellikleri oldukça ilgi çeker. Bitkinin dikkat çeken özellikleri ise aşağıdaki gibidir.

· Dik bir gövdeye sahip olan süt ağacının yukarıya doğru büyüyen dalları vardır.

· Süt ağacının gövde ve dallarının üç kenarı vardır.

· Süt ağacı V şeklindedir. Açık yeşil desenlerin beraberinde koyu yeşildir.

· Süt ağacının ortalama olarak 5 milimetre uzunluğunda dikenleri vardır.

· Bitkinin dikenleri gövdesinin sırtlarına çiftler halinde bulunur.

· Süt ağacının damlaya benzeyen yaprakları, süt ağacının sırtındaki dikenler arasında büyür.

· Bitkinin çiçek açtığı bilinmemektedir.

· Süt ağacının melez bir bitki olduğu düşünülür.

· Bitki büyüme mevsimi boyunca gür ve yeşil kalır.

· Uzun ömürlü bir bitkidir.

· Senede 30 ile 60 santimetre yüksekliğe toplamda 2 buçuk metre yüksekliğe kadar büyüyebilir.

Süt Ağacının Bakımı

Süt ağacı bakımı zor değildir. İlkbaharda dallarında sıralı şekilde yeşil yapraklar meydana gelir. Kışın ortam sıcaklığı değişimi dolayısıyla yapraklarını döker. Bu bitki, birçok yerinden dal atarak gelişir. Gövde yapısı köşelidir. Yılan dilini andıran yaprakları ile dikkat çekici bir görüntüye sahiptir.

Süt ağacı bakımı nasıl yapılır sorusunu cevaplamak için ise öncelikle süt ağacının sevip sevmedikleri bilinmelidir. Süt ağacı kışı sevmez. Soğuk havalarda bitki gelişimini durdurur. Uyku sürecine girer. Yaz mevsiminde ise güneşi ve sıcağı sever. Bu sebeple kesinlikle güneş ışığı ihtiyacı karşılanmalıdır. Süt ağacının gelişimi için güneşin etkisi oldukça fazladır.

Süt ağacı kaktüs bakımı için sulama oldukça önemlidir. Süt ağacının yaz döneminde toprak kurudukça sulanması gerekir. Kış mevsiminde sulama ihtiyacı daha azdır. Bu sebeple sulama periyodunu uzatabilirsiniz.

Süt Ağacı Nasıl Sulanır?

Süt ağacı, yoğun sıcaklığa dayanabilecek bir yapıya sahiptir. Ancak tamamen de susuz bırakılmamalıdır. İlkbahar ve yaz aylarında, bitkinizin toprağını hafif nemli tutmak yeterlidir. Yeniden sulama yapmadan önce toprağın nemi kontrol edilmelidir. Süt ağacı sulama konusunda dikkat edilmesi gereken bir bitkidir. Ne fazla ne de az sulamak bitkiye iyi gelmez.

Süt Ağacının Toprağı Nasıl Olmalıdır?

Süt ağacı çürümesi sırılsıklam bir toprakta olduğunda gerçekleşebilir. Tüm sukulentler gibi süt ağaçları yüksek drenajlı bir saksıya ihtiyaç duyar. Kumla karıştırılmış klasik bir toprak karışımı yüksek drenaj sağlar. Bu sebeple süt ağacı için çok uygundur. Süt ağacı bitkisi için en uygun torf, toprak ve perlit karışımı bol olan organik bir topraktır.

Süt Ağacının Saksısı Nasıl Olmalıdır?

Bitkinin boyutuna uygun büyüklükte ve derinlikte saksılar tercih edilmesi gerekir. Süt ağacı büyüdükçe dereceli bir şekilde saksıda büyütülmesi gerekir. Saksının alt tabanında fazla hava deliği olması gerekir. Aksi takdirde drenaj sağlanamaz ve bitkinin kökleri çürür. Böyle bir durumda bitki ölür.

Süt ağacı tek bir gövdeden birçok dal verir. Geliştiği için kesinlikle saksı içerisinde destek çubuğuna yaslanması gerekir. Bu sayede saksının devrilmesi gibi olumsuz durumlarla karşılaşılmaz.

Süt Ağacının Saksı Değişimi Nasıl Olmalıdır?

Süt ağacı bitkisinin saksısını değiştirirken dikkat edilmesi gereken önemli birkaç husus vardır. Bitkiyi aşırı ıslaklık riskinden koruyacak iyi drenajlı bir saksı süt ağacı için uygun bir seçenek olacaktır.

Süt ağacı, suyu emen gözenekli bir toprak kapta hızlı bir şekilde gelişebilir. Suyu çok iyi emmeyen saksılardan kaçınılması gerekir. Kumlu toprak ya da saksı karışımı, daha iyi bir su drenajı sağlar. Drenajı kolaylaştırmak adına saksı toprağına perlit ya da pomza ekleyebilirsiniz.

Süt ağacı bitkisi her sene hızlı bir şekilde gelişir. Süt ağacını büyük bir tencereye tekrar yerleştirmek, köklerin bitkiyi yerinde tutması için yeterli alan olmasını sağlar. Süt ağacının zarar görmemesi için saksı değişimi iki kişinin yapması daha doğru olacaktır.

Süt Ağacı Budanır mı?

Süt ağacı budama, hızlı bir şekilde gelişim gösteren bu çiçeğin rahatlaması için yapılmalıdır. Budama sayesinde yeni kökler elde etmek de mümkündür. Kestiğiniz yerden sütü akan süt ağacı, kesildikten sonra gözlere sıçraması konusunda dikkat edilmelidir. Böyle bir durumda mutlaka doktora gidilmesi gerekir. Dolayısıyla bu işlemleri yaparken kendinizi korumanız için tedbir almanız gerekir. Kesilen daldan akan sütü durdurmak için soğuk sudan yararlanabilirsiniz.

Süt Ağacı Çiçek Açar mı?

Süt ağacı çiçek açan bir bitki değildir. Fakat bakımı iyi yapılırsa formu gitgide güzelleşir.

Süt Ağacı Nasıl Çoğaltılır?

Süt ağacı çoğaltma için ilkbahar aylarının sonu tercih edilmelidir. Gövdeden çıkan yeni sürgünleri çelik olarak kullanabilirsiniz. Afrika süt ağacı çoğaltma için çeliğin kesilen yarasını kapatabilmesi için gölgede bir gün bekletip toprağa dikmeniz gerekir. Toprak olarak cocopeat, perlit karışımı kullanmak gerekir.