Devetabanı Çiçeği Bakımı? Nasıl Bakılır? Nasıl Çoğaltılır?

Devetabanı çiçeği (Monstera) özel çiçeği ve benzersiz yapısıyla yaşam alanlarının vazgeçilmez çiçeklerinden biridir. Yeşilin en güzel tonlarını her mevsim sergileyen devetabanı çiçeği bakımının kolay olması nedeniyle iç mekanlarda sıklıkla tercih edilir. Gösterişli yaprakları bulunan devetabanı çiçeği dekorasyona ayrı bir hava katar.

Devetabanı bitkisi, tropik kökenli bir bitkidir. Aşırı nemden hoşlanır. Uzun ömürlü ve oldukça dayanıklı bir çiçek türüdür. Bulunduğu ortamdaki hava kalitesini artırır. Bu nedenle ofis ve iş yerlerinin favori çiçekleri arasındadır. Devetabanı bitkisine doğru bakım yapıldığında sarmaşık gibi her yeri kaplar. Devetabanı bakımı ve yetiştirilmesi oldukça basit bir çiçek türüdür.

Devetabanı Çiçeğinin Anlamı

Deve tabanı çiçeği delikli yaprakları bulunan bir bitki türüdür. Uzun ömürlü bir çiçek olması nedeniyle uğur getirdiğine inanılır. Gösterişli yapısı nedeniyle kalıcılığı simgeler. Bu nedenle en sık hediye edilen iyi dilek bitkilerinden biridir.

Devetabanı Çiçeği Adını Nereden Alır? Hikayesi

Deve tabanı çiçeğinin adı bilimsel isminden türetilerek gelir. Çiçeğin özel bir hikayesi bulunmamaktadır. Genelde uzun ömürlü bir bitki olmasından dolayı, kalıcılığı temsil etmesi adına hediye edilen bitkilerden biridir.

Devetabanı Çiçeğinin Latincesi

Geniş ve gösterişli yaprakları ile ön plana çıkan devetabanı çiçeği Araceae ailesinden gelir. Latince ismi ise Monstera Deliciosa’dır. Bununla beraber tropik kökenli olan bir bitki olmasından dolayı Swiss Cheese Plant ismiyle de bilinir.

Devetabanı Çiçeği Nerede Yetişir? Menşei

Devetabanı çiçeği her alanda yetiştirilebilecek olan bir bitkidir. Kökeni ise tropikal bölgelerde kadar uzamaktadır. Menşei ise Güney Amerika’dır. Dünyada en çok yetiştirilen saksı çiçeklerinden biridir. Yağmur ormanlarında yetişen bir çiçek türüdür. Özellikle güneşi seven yapısından kaynaklı, eşit olarak yaprakları deliktir. Bundan dolayı delikli bir yapısı vardır.

Devetabanı Çiçeğinin Özellikleri? Çeşitleri

Devetabanı çiçeği kendine has özellikleri bulunan bir çiçek türüdür. Oldukça net bir yapısı vardır. Belirli kesiklere sahiptir. Bir yaprağının uzunluğu ortalama 60 santimetreye kadar uzayabilir. Gövdesi ise ortalama 30 santimetreyi bulabilir. Doğru bir şekilde bakılması halinde boyu beş metreye kadar uzar.

Türkiye’de her alanda yetişebilir bir bitkidir. Özellikle bu çiçek, halat ve sepet yapımında kullanılır. Devetabanı bitkisi her daim yeşil olabilen bir bitkidir. Özellikle yaz mevsiminde çiçek açan bir yapısı vardır. Birkaç adet delikli yaprağı olabilir. İki farklı türü bulunur. Bu türünden biri Monstera Deliciosa ve diğeri ise Monstera Adansonii’dir.

Devetabanı çiçeğinin kökleri dış ve iç olarak iki farklı yapıya sahiptir. Dış kök bölümü bitkinin korunmasına yardımcı olur. İç kök bölümü ise bitkinin beslenmesini sağlar.

Devetabanı bitkisi güneşi sever. Güneş gören bölgeleri büyür. Karanlıkta kalması halinde yaprak şekilleri bozulmaya başlar.

Devetabanı Çiçeğinin Faydaları

Devetabanı çiçeği, birçok faydası bulunan bitkilerden biridir. Özellikle şifa amaçlı geçmişten beri alternatif tıp için tercih edilen bitkiler arasındadır. Her konuya fayda sağlayan devetabanı bitkisi özellikle ilaç sektörü için de tercih edilebilecek olan bitkiler arasında yer alır. Devetabanı çiçeğinin faydaları ise şöyle sıralanabilir;

● Devetabanı bitkisi özellikle üst solunum yolu hastalıkları için tercih edilebilecek bir bitki türüdür. Bronşit, zatürre, grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklar için tercih edilebilir.

● Devetabanı bitkisi kronik öksürüğün tedavisi için tercih edilebilecek bitkilerden biridir.

● Göğüs iltihabı gibi hastalıklar için tercih edilebilecek bitkiler arasında yer alır.

● Devetabanı çiçeği doğal bir idrar söktürücüdür, bundan dolayı özellikle idrar yolunu temizlemek için bu bitkiyi tercih edebilirsiniz.

● Yaraları geçirmek için devetabanı bitkisi kullanılabilir.

● Mantar, mayasıl, çıban veya sedef gibi cilt ve deri hastalıkları için yapraklarından merhem yapılabilir.

● Devetabanı bitkisi özellikle rutin olarak kullanılırsa zindelik veren bir bitkidir, özel bir güç verici özelliği bulunur.

Devetabanı Çiçeğinin Bakımı Nasıl Yapılır?

Devetabanı evde, ofiste ve birçok alanda bakılabilecek bitkilerden biridir. Devasa yapıya sahip olan bu bitkinin mutlaka düzenli olarak bakım görmesi gerekir. Devetabanı çiçeği, torflu toprakları sever. Özellikle yapı marketlerde bulunan bu topraklar ile bitkinizi besleyebilirsiniz. Dar alanlarda herhangi bir şekilde devetabanı çiçeği yetişmez. Bundan dolayı mutlaka geniş, hava alan ve köklerinin rahat bir şekilde uzanabileceği saksılar içerisinde bu çiçeğin konulması gerekir. Devetabanı çiçeğinin bakımı ise şöyle yapılmalıdır;

Devetabanı çiçeği aydınlık ortamları sever. Doğrudan gün ışığına maruz bırakmadan yarı gölgeli bir ortamda konumlandırmak gerekir. Doğrudan güneşe maruz kalması yaprakları yaralayabilir.

Devetabanı çiçeğinin mutlaka düzenli olarak sulanması gerekir, tropikal bir bitki olması nedeniyle belirli bir rutin ile bakılması gerekir. Nemini iyi ayarlamak gerekir. Çok sıcak yaz günlerinde nemini kaybetmemesi için her gün sulama yapılmalıdır. Sulama yapılmasına rağmen yeterince nemlenmediyse yapraklarına su püskürtebilirsiniz. Kış aylarında ise toprağın nemini kontrol ederek su vermek gerekir.

Devetabanı çiçeği tropikal bir bitki olması sebebiyle soğuk havaları sevmez. Soğuktan zarar görebilir, bu nedenle mutlaka 15 dereceden az yerlerde bulunmaması gerekir. Özellikle esintili, hava akımına maruz kalacağı alanlara konulmaması gerekir. Bundan dolayı özellikle soğuk havalarda mutlaka koruma altına alınız.

Devetabanı çiçeği delikli bir yaprak yapısına sahiptir. Bundan dolayı sıklıkla tozlanma yaşayabilir. Tozunun düzenli bir şekilde hafif nemli bir bez ile alınması gerekir.

Mutlaka iki yılda bir kez olacak şekilde saksısının değişmesi gerekir.

Kontrollü bir şekilde büyümesini istiyorsanız eğer mutlaka belirli süreler içerisinde budamanız gerekir yoksa hızlı bir şekilde büyüyerek bulunduğu alanı kaplar.

Devetabanı Çiçeği Nasıl Yetiştirilir?

Devetabanı çiçeği torflu, mineral bakımı yüksek özel topraklarda yetişmesi gerekir. Özellikle bu çiçeklerin, doğru bir şekilde bakılması uzun ömürlü olarak yaşamasına yardımcı olur. Bunun için çiçeğinizi düzenli olarak sulamanız, ılık bir ortamda bulundurmanız ve belirli aralıklarda güneş görmesine yardımcı olmanız gerekir.

Devetabanı Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

Devetabanı çiçeğini çoğaltmak için birkaç yöntem bulunur. Bu yöntemler; tepe çelikleri, gözlü gövde çelikleri ya da daldırma yöntemidir.

Tepe çelikleri ile çoğaltma işlemini yaz aylarında yapmak gerekir. Haziran ayı içerisinde olgun bir yaprak uç sürgünlerinden kesilerek kum ve torf karışımı toprağa dikilir. Yaklaşık bir ay içerisinde çelik köklenmeye başlar.

Gözlü gövde çeliği ile çoğaltma yönteminde ise bitki gövdesinden en az bir göz olacak şekilde çelik kesilir. Bir ay içerisinde köklenen çelik yaz aylarında bitkiden alınabilir.

Daldırma yönteminde ise ocak ayı içerisinde sürgünlerden birinin köklendirme yastığında üzerine torf örtülür. Birkaç hafta içerisinde boğumlardan kökler oluşur. Bundan sonraki süreçte yeni köklü bitkiler elde edilir.

Devetabanı Çiçeği Nasıl Sulanır?

Devetabanı çiçeği tropikal bir bitki olması nedeniyle suyu sever. Devetabanı çiçeği yaz aylarında haftada en az 2 kere sulanmalıdır. Soğuk olduğu dönemlerde bu çiçekler dinlenme dönemine geçer. Bu nedenle kış aylarında haftada 1 kez saksı üzerinden sulama yeterli olacaktır.

Sulama işleminden önce mutlaka toprağın nemli olup olmadığına dikkat etmek gerekir. Devetabanı bitkisini sularken suyun çok soğuk olmamasına dikkat etmek gerekir. Sulama sırasında kullanılacak suyun bir süre dinlendirilmesi ve kireçsiz su kullanımına dikkat etmek gerekir. Sulama sıklığına hava koşullarına göre karar vermek en doğrusu olacaktır. Bununla birlikte düzenli nem alması için su püskürtebilirsiniz.

Devetabanı Çiçeğinin Zararları

Devetabanı çiçeği özellikle doğru bir ortamda büyümesi halinde belirli bir süre sonra meyve verir. Ancak bu meyvenin mutlaka üç yaşına geldiğinde yenilmesi gerekir. Eğer erken bir dönemde yenilirse zehirleme yapabilir.

Devetabanı Bitkisine Zarar Veren Hastalıklar Nelerdir?

Devetabanı çiçeği sarı veya kahverengi olması halinde genel olarak hasta olduğu düşünülür. Devetabanı çiçeği özellikle aşırı sulanması halinde hasta olabilir. Bununla beraber yetersiz ışık görmesi de devetabanı çiçeğini hasta eder. Bazı durumlarda, dış etkenlerden dolayı devetabanı hastalık kapabilir. Bunu engellemek için ziraat ilaçları ile çiçeğinizin hastalığını geçirebilirsiniz.

Devetabanı Bitkisinin Yaprakları Büyümüyor, Ne Yapmalıyım?

Devetabanı bitkisi doğru bakıldığında yaprakları büyür. Bitkinin yaprakları büyümüyorsa bulunduğu yeri benimsememiş olabilir. Karanlık bir ortamda bulunuyorsa bitkinin yaprakları yeterince gün ışığı alamayacaktır. Bu da büyümeyi etkileyen en önemli faktörlerdendir. Devetabanı bitkisini güneş ışığı alabileceği bir noktaya konumlandırabilirsiniz.

Devetabanı Bitkisinin Yaprakları Sarardı, Ne Yapmalıyım?

Devetabanı bitkisinin taze yaprakları sararıyorsa sulama hatası yapıyor olabilirsiniz. Aşırı sulama yapmak bitkinin yapraklarına zarar verir. Bu nedenle sulama yaparken aşırıya kaçmamak gerekir.