Tropikal bir bitki olan Difenbahya (Dieffenbachia Seguine) genellikle iç mekanlarda süs bitkisi olarak tercih edilir. Ağlayan çiçek olarak da bilinen Difenbahya kocaman iri yapraklarıyla salon bitkisidir. Bakımı oldukça kolay olan Difenbahya, ev, ofis, işyerlerini renklendirir ve bulunduğu ortama hava katar.

Difenbahya Çiçeği Nedir?

Difenbahya bitkisi tropikal bir bitki türüdür. Oldukça hoş bir bitki olan iri, uzun ve gösterişli yapraklara sahiptir. Yaprakları genellikle yeşil, beyaz ve sarı karışımı bir renge sahiptir. Birçok türü bulunan Difenbahya bitkisinin en yaygını Dieffenbachia amoena “Tropic Snow” olmak üzere birkaç türü ve çeşidi vardır.

Difenbahya çiçeğinin anavatanı Meksika, Güney Amerika ve Batı Hint Adaları’dır. Her iklime uyum sağlayan difenbahya çiçeğinin bakımı kolaydır.

Difenbahya Çiçeğinin Adı Nereden Gelir?

Difenbahya çiçeğinin bilinen bir diğer ismi de ağlayan çiçektir. Ağlayan çiçek denmesinin sebebi gövdesinde su biriktirmesi ve yapraklarından damlatmasıdır. Difenbahya çiçeğinin yapraklarından ter damlacıkları gibi su çıkarması nedeniyle ağlayan çiçek olarak bilinir. Difenbahya çiçeği için birtakım kaynaklar çiçeğin sahibinin öldükten sonra ağladığını belirtir.

Difenbahya Çiçeğinin Latincesi

Difenbahya çiçeğinin Latincesi Dieffenbachia Seguine’dir.

Difenbahya Çiçeğinin Özellikleri

Difenbahya çiçeğinin özellikleri aracea familyasına ait olan ve 56 farklı çeşidi bulunan bir bitkidir. Anavatanı Meksika, Güney Amerika ve Batı Hint Adaları’dır. Meksika, Güney Amerika ve Batı Hint Adalarının karakteristik özelliklerini taşır. Tropikal esintileri bulunan difenbahya çiçeği ihtişamlı görünümüyle dikkat çeker.

· Difenbahya çiçeği tropikal bir bitkidir.

· Bitki çiçeksidir. Dipten sürgün çıkarır.

· Her ortama uyum sağlar. Çabuk büyür ve kolay bakılır. Bakımının kolay olması sebebiyle yaşam alanlarında sıklıkla tercih edilir.

· Difenbahya bitkisi 2 metreye kadar uzar.

Difenbahya Bitkisi Zehirli mi?

Difenbahya bitkisi hakkında merak edilen konulardan biri de “Difenbahya zehirli mi?” sorusudur. Difenbahya bitkisinin yaprakları zehirlidir. Yapraklarının yenmesi halinde kişi bir süre konuşamayabilir. Bu nedenle difenbahya dilsiz bastonu olarak da bilinmektedir.

Difenbahya Bitkisinin Bakımı

Difenbahya bitkisinin bakımı oldukça kolaydır. Difenbahya bitkisinin bakımında dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunur.

· Difenbahya bitkisi her ortama uyum sağlar. Ancak aydınlığı sever. Rahat ve hızlı bir şekilde yetişmesi için güneşe gereksinim duyar. Güneş alan odalarda tül perdelerden süzülen güneş ışığını doğrudan alırsa sağlıklı bir şekilde büyür. Difenbahya bitkisi doğrudan güneşe maruz bırakılmamalıdır.

· Difenbahya bitkisi ayrıca karanlık ortamda uzun süre kalınması halinde solmaya başlar. Özellikle kış aylarında mümkün olduğunca bol ve aydınlık alanlarda yetiştirilmesi önerilir.

· Bitkinin güneş ışığı alan bölgedeki yaprakları güneşe doğru uzama sağlayacaktır. Bu nedenle çiçeğini haftada bir güneş almayan yönüne doğru çevirerek eşit büyüme elde edilmesi söz konusudur.

· Difenbahya hemen hemen her türlü toprağa uyum sağlar. Devetabanı, antoryum ve barış çiçeği bitkileri ile aynı tür toprak tercih eder. Hava gözenekli ve ponzalı bahçe toprağı difenbahya için idealdir.

· Difenbahya bitkisinin rüzgardan ve hava akımlarından korunması önemlidir. Çok fazla hava akımına maruz kalmaması çiçeğin sağlığı açısından önemlidir.

· Difenbahya çok fazla neme gereksinim duymayan bir bitkidir. Havanın kuru olduğu zamanlarda ise yaprakların su ihtiyacını karşılamak için su spreyi ile tepeleme nem takviyesi yapılması gerekir.

Difenbahya Çiçeği Nasıl Sulanmalı?

Difenbahya çiçeğinin bulunduğu konum su gereksinimini belirler. Çok fazla ışık alan bir yerde bulunmuyorsa daha az suya gereksinim duyar. Bol ışıklı alanlarda ise su gereksinimi daha fazla olacaktır.

Difenbahya çiçeğinin toprağının çok kurumadan sulanması gerekir. Sulama işlemi toprağın her yerine eşit şekilde yapılmalıdır. Bitkiyi sularken ölçü kabı kullanılması ve her zaman aynı ölçüde ve düzenli aralıklarla sulama yapılması gerekir. Bitkide olumsuzluk yaşanmadığı sürece sulama sıklığı ve suyunu değiştirmemek gerekir.

Sulama suyu ise her zaman oda sıcaklığında olmalıdır. Toprağı nemli olsa bile alıştığı sıklıkta sulama yapılması oldukça önemlidir. Bu nedenle yaz aylarında haftada iki kez, kış aylarında ise haftada bir kez sulama yapılması tavsiye edilir. Yaz aylarında ayrıca yapraklarına su püskürtülmesi önemlidir.

Difenbahya Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

Difenbahya çiçeğinin gövdesinde birden çok dal bulunuyorsa çoğaltma yapılabilir. Düz uçlu ve steril edilen kesici eli dalın boğum çizgisinden kesilmesi gerekir. Kesilen dalın oda sıcaklığında dinlendirilmiş suya konması önemlidir. Bitkinin hızlı köklenmesi için suyun içerisine kesme şeker atılabilir. Kök uzunluğu 10 -15 cm olduğunda bitkiyi yeni bir saksıya dikmek gerekir. Gövde kısmında kesilmiş alanın hava almaması için mum damlatarak hava ile teması kesilebilir.

Difenbahyanın Toprağı Nasıl Olmalı?

Difenbahya bitkisi her toprağa uyum sağlayan bir bitkidir. Ancak nemli ve lifli topraklarda daha güzel ve sağlıklı gelişir. Bitkinin toprak değişimi için sonbahar ayları oldukça uygundur. Toprak değişimi için bir boy büyük saksı almanız bitkinin rahatlıkla gelişmesi açısından gereklidir.

Saksı değişiminin ardından toprağın eşit miktarda sulanmalıdır. Fazla sulama yapılması halinde bitkinin kökleri çürüyebilir. Bu nedenle nem düzeyi kontrol edilerek sulama işlemi yapılabilir.

Difenbahya Çiçek Açar mı?

Difenbahya çiçeği hakkında merak edilen konulardan biri difenbahya çiçek açar mı sorusudur. Difenbahya çiçek açabilir. Ancak difenbahyanın tüm türleri için bunu söylemek mümkün değildir. Bakımı doğru yapılmış, sağlıklı bir difenbahya bitkisi çiçek açar. Çiçek açma işlemi ise yaz aylarında olur.