Şamadora çiçeği, güzel görünümü ile iç mekân dekorasyonunda sıklıkla tercih edilen salon bitkileri arasında yer alır. İnce, tüylü yaprakları ile evinize veya ofisinize ayrı bir hava katan şamadora çiçeği, çok ilgi gerektirmemesi sebebiyle yoğun çalışma temposuna sahip kişiler tarafından sıklıkla tercih edilir.

Şamadora Çiçeği Nedir?

Ülkemizde dağ palmiyesi olarak anılan şamadora elegans çiçeği, palmiyegiller familyasına ait bir bitkidir. Bu eşsiz güzellikteki bitkinin anavatanı, Meksika’dan Guatemala’ya kadar uzanan bölgedir. Yağmur ve sis ormanlarında yetişen şamadora, iç mekanlara da kolay uyum sağlayan bir bitkidir. Öyle ki bitki, salon palmiyesi olarak da anılmaktadır.

Ev, ofis, iş yeri gibi kapalı alanlarda yetiştirebileceğiniz şamadora çiçeği, toprak seçiminde ve sulama konusunda hassasiyet isteyen bir bitkidir. Bitkiyi sağlıklı bir biçimde yetiştirmek için toprak seçimi ve sulama konusunda hassas davranmanız gerekir.

Şamadora Çiçeği Anlamı Nedir?

Yağmur ormanlarında yetişen bu çiçeğin iç mekanlarda bakılması, Viktorya Dönemi’ne uzandığı bilinmektedir. Görüntüsü ile görenleri büyüleyen şamadora çiçeği, bulunduğu ortamın hava koşullarını iyileştirici özelliğe de sahiptir. Şamadora çiçeği, NASA tarafından hava temizleyici 50 bitki arasında gösterilmektedir.

Şamadora Çiçeği Özellikleri

Şamadora çiçeği, dayanıklı bitkiler arasında yer alır. Yeşilin eşsiz tonlarını evinize veya ofisinize taşıyan bu çiçek, yavaş gelişim gösterdiği için sabır gerektiren iç mekân bitkilerinden biridir.

Latince adı Chamaedorea Elegans olarak bilinen çiçek, aydınlık ortamları sever. Ancak çiçeği, doğrudan güneş ışığına maruz bırakmamaya özen göstermeniz yararlı olacaktır. Az bakım isteyen şamadora çiçeği, bitki yetiştirmeye yeni başlayanlar için ideal bitkilerden biridir. Büyüme mevsimi boyunca düzenli aralıklarla sulamaya ihtiyaç duyan bu bitki, durgun havayı filtreleyerek temizleme özelliğine sahiptir.

Şamadora bitkisinin kökleri, rizom yapıya sahiptir. Yani, bitki dallarından değil köklerinden sürgün verebilir. Ancak bu bitkinin yeni sürgünler vermesi, nadiren görülür. Genelde tek gövde halinde yaşamaktadır.

Şamadora Çiçeği Çiçek Açar mı?

İç mekanlardaki havayı temizleme özelliği ile bilinen dağ palmiyesi, düzenli bakılması halinde yılın belirli dönemlerinde çiçek açabilir. Çiçek açabilen tek palmiye türü olan şamadora çiçeği, olgunlaştığında sizleri, bir buket sarı çiçek ile ödüllendirecektir.

Şamadora Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Bitki yetiştirmeye meraklı kişilerin bu çiçek ile en sık sorduğu sorulardan biri; “Şamadora çiçeği bakımı nasıl yapılır?” sorusudur. Bakımı kolay iç mekân bitkilerinden olan bu çiçeği yetiştirirken hangi konulara dikkat etmeniz gerektiğini, içeriğimizin devamında bulabilirsiniz.

İnce bir gövdeye sahip olan şamadora çiçeği, hafif ve ince yaprakları ile iç mekanlara mükemmel bir görünüm kazandırır. Genellikle 2 metre boya sahip bu bitkiye, uygun bakım koşulları sağlandığı takdirde 3 metreye kadar gelişim gösterebilir.

Kuru ortamları sevmeyen şamadora çiçeğinin bulunduğu odaya içi su dolu bir kap bırakmanız bitkinin nem ihtiyacını karşılaması açısından yararlı olacaktır. Şamadora çiçeği sulanması konusunda da dikkatli olmalısınız. Çünkü bitkinin, düzensiz sulanması halinde yaprakları kuruyabilir. Şamadora çiçeğini sularken bitkinin su ihtiyacını göz önünde bulundurmalısınız. Bu sebeple bitkiyi sulamadan önce toprağının nemini kontrol etmelisiniz.

Şamadora bitkisi için toprak seçimi de önemli bir konudur. Fazla sulamada zarar görebilen bitkiyi yetiştirmek için bünyesinde su tutmayan geçirgen toprakta yetiştirilmesi yararlı olacaktır. Bitkinin gelişimi için yılda bir kez toprak değişimi yapabilirsiniz. Şamadora çiçeği için saksı seçimi, bitkinin yetiştirilmesi için önemli bir diğer konudur. Fazla sudan olumsuz etkilenen bu çiçeği yetiştirmek için drenaj delikleri bulunan saksı tercih etmeniz, bitkinin gelişimi açısından yararlı olacaktır.