Kaktüs (Cactus) bitkisi evlerde ve iç mekanlarda tercih edilen bir bitki türüdür. Bakımının kolay olması ve radyasyonu engellemesi sebebi ile iç mekanların gözde bitkileri arasındadır. Kaktüs, diğer çiçekler gibi çok su isteyen tür değildir. Dikensiz olan çeşitleri yani sukulentler de iç mekanları süsleyen bitkiler arasındadır.

Kaktüs Bitkisi Nedir?

Kaktüs, susuz ve yağmursuz yani zorlu havalarda dayanabilen çiçektir. Bakımı en kolay olan bitkidir. Kaktüs bitkisi dikenli olup bazılarının rengarenk çiçekleri açar. Kaktüs bitkisi fiziksel ve kimyasal rahat, doğal yerlerde yetişen çiçek türüdür. Dekoratif yönünden evlere güzel bir görünüm katar.

Kaktüs Bitkisinin Adı Nereden Gelir. Kaktüs Bitkisinin Anlamı

Kaktüs çiçeği caryopphyllales topluluğunun Cactacepe familyasına aittir. Çeşit yönünden fazla olan ve değişik şekillere sahip bitkidir. Kaktüs bitkisi bağlılık, savaşçı ruha sahip anlamlarına gelmektedir. Özellikle bakım isteyen çiçek değildir. Atmaca Çölü olarak bildiğimiz yerde kaktüsler bu çölde fazla kuraklığa dayanırlar. Saguiç kaktüsü hepsinin büyüklerindendir. Hediye olarak gönderirken esenlikle sağlıklı yaşam dilemeleri anlamına da gelir.

Kaktüs Bitkisinin Latincesi

Kaktüs bitkisinin anavatanı Amerika’da bulunan Peru ve Meksika ülkeleridir. Kaktüs bitkisinin Cactaceae familyasına ait bir bitkidir. Kaktüs bitkisinin Latincesi Cactus’tur. Antik Yunanca kelimesinden türemiş olup sulu yapıya sahip bitkidir. Kaktüs bitkisi Sukulent dediğimiz su depolama yerine sahiptir. Kaktüs bitkilerinin farklı isimleri vardır bunlar;

· Cereus

· Euphorbic

· Echino kaktüs

· Yıldız Kaktüs

· Notacactus

· Sukulent

· Yılbaşı Kaktüsü

· Mammillaria

· Kaynana Kaktüsü

· Filozof başı

· Yılan Kaktüsü

Kaktüs Bitkisinin Özellikleri

Evde, işyerlerinde ve iç mekanlarda kısaca aklınıza gelebilecek her yerde büyümeye elverişli olan kaktüs, dikenli yapısı ile dikkat çeker. Yeryüzünde 2000’den fazla kaktüs türü mevcuttur.

Kaktüsler, kurakçıl bitkilerdir. Kaktüs bitkisi sıcak iklim bölgelerinde yetişir. Çöl bölgelerinde ve tropik bölgelerde yetişir. Çöl şartlarına rahatlıkla uyum sağlayabilir. Çöllerde yetişen kaktüsler genelde dolgun ve dikenli iken ormanlık alanda yetişen kaktüsler düz ve ince bir yapıya sahiptir. Bazı kaktüslerin ise yaprakları ve çiçekleri mevcuttur.

· Kaktüs bitkisinin etrafı dikenlerle kaplı olup gövde kısmı etli ve sulu yapıdadır. Gövdelerinde su bulunduğundan dolayı kalın ve etli yapılıdır.

· Kök yapısının kökleri kalın ve uzundur. Kök yapısının bu özelliği topraktan yeterli miktarda mineral ve vitamin almasını sağlar.

· Kaktüs bitkisi areole dediğimiz küçük dal olan kendine özel ve dayanıklı yapı ile yetişir.

· Kaktüs bitkilerinin Saguara türü en olgun ve büyük kaktüs türüdür.

· Kaktüs bilgileri mineral ve vitamin yönünden önemli bitki türüdür.

· Kaktüs bitkilerinin boyları 12 – 15 metreyi geçmektedir.

· Kaktüs bitkilerinin zehirli yapıya sahip olan türleri vardır.

· Kaktüs bitkileri suya ihtiyaç duymazlar.

Kaktüs Bitkisinin Faydaları

Kaktüs çiçeği faydaları bakımından zengindir. Kaktüsün bulunduğu ortamdaki radyasyonu emdiği bilinir. Özellikle teknolojik aletlerin yer aldığı ofis ortamlarında kaktüs yetiştirmek oldukça faydalıdır. Ortama yayılan radyasyonu emebilme özelliği bulunan kaktüs, insan sağlığı için en iyi bitki dostlarından biridir.

Kaktüs Bitkisinin Bakımı Nasıl Olmalı?

Kaktüs bakımı kolay bir bitkidir. Genellikle sıcak ortamları sever. Güneş alan yerlerde sağlıklı büyüyüp gelişir. Evlerde ve ofislerde kaktüs bitkisi yetiştiren kişiler pencere kenarlarında bakmaları onların ideal ortamlarıdır.

Kaktüs bakımında saksı ve toprak seçimi oldukça önemlidir. Kaktüs toprağının nemli olması önemlidir. Saksının mutlaka hava deliklerinin bulunması gerekir. Bitkinin drenajı düzgün sağlanmazsa kökleri kısa sürede çürür.

Kaktüs çeşitleri yavrulamaya müsait bitkilerdir. Bu nedenle bitkinin gelişimine uygun büyüklükte saksılar tercih edilmelidir.

Kaktüs Saksı Seçimi Nasıl Olmalı?

Yeni alınan kaktüs bitkisi, orta boylu saksıya dikilir. Kaktüs bitkisi saksısının alt kısmının delikleri olması gerekir. Eğer saksıda drenaj delikleri bulunmazsa bitki çürümeye başlar.

Kaktüs Toprak Seçimi Nasıl Olmalı?

Kaktüs bitkisinin toprak seçimi önemlidir. Su tutmayan bir toprak çeşidi tercih etmek gerekir. Kaktüs bitkisinin toprağı kumlu olmalıdır. Özel kaktüs toprağı tercih edilebilir. Toprağa ponza taşı karıştırıp sağlıklı büyümesi sağlanabilir.

Kaktüsün Saksı Değişimi Nasıl Olmalı?

Kaktüs çiçeği büyüdükçe saksının değiştirilmesi gerekir. Saksı değişiminde drenaj deliklerinin olup olmadığına dikkat etmek gerekir. Kaktüs bitkisi saksının altına çakıl koyulması çürümeye ve köke zarar vermez.

Kaktüs Nasıl Dikilir?

Kaktüs bitkisi, dibinde bulunan yavrular ile çoğaltılır. Sağlıklı bir kaktüsün yavrularından yeni kaktüsler yetiştirilebilir.

Kaktüs dikimi için delikli bir saksı ve su tutmayan toprak ayarlanır. Kaktüsün yavruları varsa kesilir veya koparılır. Eğer yavrusu yoksa kaktüsün bir yerinden parça kesilir. Ardından kaktüs toprağa dikilir. Dikme işleminin ardından bitkiye can suyunu 1-2 gün sonra vermek gerekir.

Kaktüs Kaç Günde Bir Sulanır?

Çöl bitkisi olan kaktüs, çok su isteyen bir bitki türü değildir. Bu nedenle kapalı ortamlarda ayda bir kez sulanması yeterli olacaktır. Kaktüs, saksı altlığından sulanmalıdır. Kaktüs bitkisini sulamada öncelikle saksının altında tabağının olması önemlidir. Kaktüs bitkisinin çürümesinin önüne geçmek için sulama kapları yerine su spreyleri tercih edilebilir. Kaktüs toprağının nemini kontrol ettikten sonra toprağı sprey yardımıyla sulayabilirsiniz.

Kaktüs Nasıl Çoğaltılır?

Kaktüs bitkisi yavruları kuru toprağa ekilerek çoğaltılabilir. Ama çoğaltmadan önce 1 gün bekletilmelidir. Ardından toprağa çok derin olmayacak şekilde dikilir. Sonbahar ve yaz aylarında çoğaltma işleminin yapması daha sağlıklı olacaktır.

Kaktüse Gübre Verilir mi?

Kaktüs bitkisine bahar aylarında 1-2 kez gübreleme yapılmalıdır. Gübreleme kışın ise 1 kez yapılmalıdır. Solucan gübrelemesi kullanılır.

Kaktüs Kaç Günde Bir Açar?

Kaktüs bitkisi çiçek açabilen bir bitki türüdür. Genellikle sık çiçek açmaz. Çiçeğinin açması için düzgün bakmak gerekir. Bazı kaktüsler 5 yılda bir çiçek açarken bazıları yılda 1, bazıları ise düzenli olarak çiçek açar. Genellikle yaz aylarında çiçek açarlar. Kaktüsler yaz aylarında çiçek açıp 50 güne kadar solmazlar.

Kaktüs Radyasyonu Emer mi?

Kaktüs bitkisi radyasyonu emen bir bitkidir. Bünyesindeki sudan dolayı radyasyonu tuttuğu bilinir.