Yeşil, sarı ve turuncu renkli büyük yaprakları ile öne çıkan kraton bitkisi codiaeum variegatum, dekoratif olarak sıklıkla tercih edilen iç mekân bitkileri arasında yer alır. Bulunduğu ortama kısa sürede uyum sağlayan kraton çiçeği, uzun ömürlü olması ve güzel görüntüsü sebebiyle ev, ofis ve iş yerlerinde yetiştirilir. Yapraklarının güzelliği ile girdiği ortama ferahlık sağlayan bu bitki, süs bitkisi meraklıları tarafından sıklıkla tercih edilir.

Kraton Çiçeğinin Kökeni

Endonezya, Polinezya ve Malezya kökenli lokal bitki çeşitlerinden olan kraton, sütleğengiller familyasının bir üyesidir. Günümüzde ise pek çok kişinin tercih ettiği süs bitkilerinden olan kraton çiçeği, zorlu koşullara uyum sağlayan yapısı ile bulunduğu ortama farklı bir güzellik katar. Güney Asya ve Endonezya gibi bölgelerde orman veya fundalık alanlarda yetişen bir bitkidir. Yabani olarak yetiştirilen kratonların boyu 3 metreyi bulabilir.

Kraton Çiçeği Latincesi

Latince adı Codiaeum Variegatum olan bu bitki, uzun ve parlak yaprakları ile dikkat çekici bir özelliğe sahiptir. Tropikal bitki çeşitleri arasında bulunan kraton, günümüzde pek çok kişinin ev, ofis iş yeri gibi alanlarda tercih ettiği süs bitkilerinden biridir.

Kraton Çiçeğinin Hikayesi

Kraton bitkisinin güçlü ve enerjik bir çiçek olduğuna inanılır. Öyle ki, birçok kişi, bu çiçeğin negatif enerjiye ve düşünceye sahip insanların mekâna girmesine izin vermediğine inanır. Kraton bitkisinin bulunduğu mekânda negatif düşünceye sahip insanları hissettiğine ve bulunduğu ortamdaki kişileri, o insana karşı koruduğuna inanılır. Aynı zamanda bazı kişiler, kraton bitkisinin evde veya ofiste düzen ve dengenin sağlanmasında etkili olduğu görüşündedir. Bu güzel görünümlü bitki, kimilerine göre kötü enerjiyi ve düşünceyi ortamdan uzaklaştıran bir koruyucudur.

Kraton Çiçeğinin Bakımı Nasıl Yapılır?

Dayanıklı ev bitkisi çeşitlerinden olan kraton çiçeğinin bakımı çok zor değildir. Bu sebeple evinde farklı bir atmosfer yaratmak isteyen pek çok kişinin tercihi olmaktadır.

Doğrudan güneş ışığı istemeyen kraton bitkisini perde arkasında konumlandırmanız iyi olacaktır. Filtrelenmiş ışığı çok seven bu çiçeğin gelişimi için filtrelenmiş ışığa doyması önemlidir. Aksi takdirde yeteri kadar ışık almayan bitkinin yapraklarında sararmalar başlayabilir. Işığa doğru eğilim gösteren kraton bitkisinin bir kısmı eğilerek diğer tarafı gün ışığı almaz. Bu sebeple bitkinin yönünün düzenli aralıklarla değiştirilmesi yararlı olacaktır.

Kraton çiçeğinin bulunduğu ortamın ısısı son derece önemlidir. Kış aylarında 15 derece sıcaklığa dayanabilen kraton bitkisi, yaz aylarında ise 20 dereceye kadar dayanabilir. Soğuk bir ortamda yapraklarını dökmeye başlayan bitkinin, ani sıcaklık değişimlerinden korunması önemlidir. Esintiden korunması gereken kraton bitkisini, soba, radyatör, kalorifer gibi ısı kaynaklarından da uzak tutmalısınız.

Kraton Çiçeğinin Özellikleri

Eşsiz bir güzelliğe sahip olan kraton çiçeğinin yapraklarında yeşil, turuncu, sarı, kırmızı, mor ve pembe gibi farklı renkler görebilirsiniz. Parlak yaprakları dikkat çeken çiçeğin yapraklarının parlaklığı ne kadar iyi bakıldığına işaret eder.

Tropikal bitki çeşitlerinden olan kraton çiçeği, sıcaklığı 15 derecenin altına düşmeyen ve doğrudan güneş ışığı almayan aydınlık bir alanda konumlandırılmalıdır. Aynı zamanda çiçeğinin yönünün belirli aralıklarla değiştirilmesi yararlı olacaktır.

Kraton bitkisi, yavaş gelişim gösteren bir bitkidir. Ancak dayanıklı bir bitki olduğu için bakım koşulları sağlanırsa uzun yıllar formunu koruyacaktır. Ev, ofis, iş yeri gibi iç mekanlarda sağlıklı bir gelişim göstermesi halinde kraton bitkisinin boyu 2,5 metreye kadar uzamaktadır.

Kraton Çiçeği Nasıl Budanır?

Kraton çiçeğinin dalları üzerindeki yapraklar, solduktan sonra bitkinin tekrar çiçek açması adına solan yapraklar zaman zaman budanmalıdır. Yaprağın kesildiği bölgelere hava girmemesi için budanan kısımlar soğuk silikon ve yapıştırıcılar ile kapatılmalıdır. Aksi takdirde çiçeğin dalı çürüyecektir.

Kraton Çiçeği Nasıl Sulanır?

Kraton çiçeğini yaz aylarında haftada iki kez sulayabilirsiniz. Kış aylarında ise haftada bir kere saksı üstünden sulamanız yeterli olacaktır. Bitkiyi sürekli olarak aynı ölçülerde kap kullanmak kraton bitkisi sulama esnasında dikkat edilmesi gereken önemli bir noktadır. Sulamadan sonra saksının altında biriken suyu dökmelisiniz. Bu sayede bitkinin toprağında oluşabilecek kötü kokuyu engellemiş olursunuz. Bitkiyi sulamadan önce toprağının kuru olduğundan emin olmanız yararlı olacaktır.

Kraton Bitkisi Nasıl Çoğaltılır?

Kraton çiçeğini köklerinden ayırarak çoğaltabilirsiniz. Kökünden ayırdığınız bitkiyi ufak bir saksıya diktiğinizde ve bakımını aksatmadığınızda çiçek kısa süre içerisinde büyümeye ve gelişmeye başlayacaktır.