Bereketin ve barışın simgesi olan zeytin, kahvaltılarımızın vazgeçilmez yiyeceklerinden biridir. Sofralarımızın baş tacı olan zeytinin meyvesi oldukça değerlidir. Şifa deposu olan zeytini evde yetiştirmek isteyebilirsiniz. Saksıda yetiştirilebilen zeytin ağacı ile hem evinizin havasını değiştirebilirsiniz hem de taze zeytin tüketebilirsiniz.

Zeytin ağacını (Olea Europaea) evde yetiştirmek mümkündür. Balkonunuzda zeytin ağacı yetiştirmek istiyorsanız saksıda zeytin ağacı tercih edebilirsiniz. Zeytinin bodur türleri gerekli koşullar yerine getirildiği takdirde evde yetiştirilebilir.

Zeytin Ağacının Latincesi

Zeytin ağacının Latincesi Olea Europaea’dır.

Saksıda Zeytin Bakımı

Zeytin ağacı bakımında dikkat edilmesi gereken belli hususlar mevcuttur.

Doğru Ağaç Seçimi

Evde zeytin yetiştirmek istiyorsanız ilk aşamada doğru ağaç seçmeniz gerekir. Eğer ağacı balkonunuza koymayı planlıyorsanız bodur zeytin ağacı türlerini tercih edebilirsiniz. Bodur zeytin ağacı seçtikten sonra ağaca budama yapılması gerekir. Budama yapıldıktan sonra zeytin ağacınız daha sağlıklı olacaktır.

Güneş Alan Aydınlık Ortam Seçimi

Zeytin ağacı aydınlığı ve güneşi sever. Saksıda yetişen zeytin ağacı doğrudan güneş ışığına gereksinim duyar. Bu nedenle evin en çok güneş alan kısımlarına koymak gerekir. Düşük ışık zeytin ağacı için yeterli değildir. Evin güneşi doğrudan gören bir alanı varsa zeytin ağacını bu alana konumlandırabilirsiniz. Zeytin ağacı, günde 6 saat ışık görebilir.

Sulama Sıklığı

Zeytin ağacı birçok ağaç gibi düzenli sulamaya gereksinim duymaz. Kuru iklimlerde yetişir ve fazla suya ihtiyacı olmaz. Bu nedenle sık sık su vermemek gerekir. Sulama işleminde toprağına dikkat etmek gerekir. Suya ihtiyacı olduğunu düşündüğünüzde sulayabilirsiniz. Zeytin ağacı derinden sulanmaktan hoşlanır.

Toprak Türü

Zeytin ağacı için büyük kumlu bir saksı toprağı idealdir. Büyük kumlu saksı toprağı ile zeytin ağacı verimli bir şekilde büyür. Zeytin ağacı, küçük saksılarda yaşayamaz.

Yeterli Drenaj

Zeytin ağacının drenajının iyi olması gerekmektedir. Bu nedenle drenaj delikleri olan saksı tercih edilmelidir. Ayrıca drenajın yeterli olabilmesi için çakıl taşları konulabilir.

Zeytin Ağacı Gübrelenebilir mi?

Zeytin ağacının belirli bir gübreleme dönemi yoktur. Zeytin ağacını yılda iki kere besin gübresi ile gübrelemek yeterli olacaktır. Zeytin ağacı, gübreleme ile ihtiyacı olan besin maddelerini alır. Bu şekilde zeytin ağacının meyve vermesi sağlanacaktır. Gübreleme yapılması halinde ağaç baharda çiçek açmış olacaktır.

Zeytin Ağacının Zararlıları Nelerdir?

Zeytin ağacının gövde ve yapraklarında bitki biti oluşabilir. Uzun ömürlü olan zeytin ağaçlarına en büyük zararı böcekler verir. Zararlı küçük böcekler, bitkinin çürümesine ve büyümesine engel olur. Böceklenmenin en önemli nedenlerinden biri fazla sulamadır. Zeytin ağacı sıklıkla böceklenebilir. Bu nedenle zeytin ağacında böceklenme olduğunda balkona çıkarmanız ve böceklerinden arındırmanız gerekir. Böceklenme durumunda sık sulamamak gerekir. Doğal ilaçlar yardımıyla böceklenmenin önüne geçebiliriz. Ayrıca nemli bir bez ile yapraklarının düzenli olarak silinmesi böcek oluşumunun önüne geçecektir.

Zeytin Ağacının Saksısı ve Toprağı Nasıl Olmalı?

Zeytin ağacı hızlı gelişim gösteren bir bitkidir. Bu nedenle düzenli aralıklarla saksının yenilenmesi gerekir. 3-6 ayda 1 defa saksıyı değiştirmek ve büyük boy saksıya geçmek gelişimini olumlu etkiler.

Zeytin ağacı için en elverişli toprak türü, nemli ve besin maddeleri açısından zengin olan kumlu-kalkerli topraklardır.