Zeze çiçeği (Zamioculcas Zamiifolia), çeşitli yaşam alanlarına uyum sağlaması ve güçlü yaprakları ile son zamanlarında popüler iç mekan bitkilerinden biridir. Neredeyse tüm ışık şartlarına uyum sağlayan ve su gereksinimini yumru köklerinde depolayan zeze çiçeği bakımı kolay bitkiler arasında bulunur. Zamia bitkisi, zamioculcas zamiifolia zamia çiçeği gibi isimlerle anılır.

Zeze Çiçeğinin Kökeni

Zeze çiçeğinin anavatanı, Afrika kıtasındaki Kenya ve Güney Afrika Cumhuriyeti’nin kuzeydoğusu arasında bulunan bölgedir. Zamia çiçeğinin Araceae ailesinde başka türü yoktur. Yakın akrabası yoktur ve tektir.

Zeze Çiçeğinin Latincesi Nedir?

Birçok ismi olan zeze çiçeğinin Latincesi Zamioculcas Zamiifolia olarak bilinir. İngilizcede ZZ plants ismi ile tanınır.

Zeze Çiçeğinin Anlamı Nedir?

Zeze çiçeği anlamı sonsuz huzur ve sevgidir. Her zaman yeşil kalan yaprakları ile iç mekân bitkilerinin en sevilenleri arasında yer alır. Zamia bitkisi iç dekorasyonda sıkça tercih edilir.

Zeze Çiçeğinin Özellikleri Nelerdir?

Zeze bitkisi iç mekanlarda süs bitkisi olarak tercih edilir. Oldukça dayanıklı bir yapıya sahip olan zeze çiçeği, aynı zamanda ofislerde de sıkça yetiştirilen bir bitkidir. 4 ay boyunca kupkuru toprakta yaşayabilme gücüne sahip olan zeze bitkisi, soğuk zamanlarda toprağının ıslak olmasından hoşlanmaz.

Hızlı bir şekilde gelişen zeze çiçeği, hava hareketleri sürekli olduğunda kolaylıkla gelişim gösterebilir. Kökten gelen yapraklı dalların her biri tek bir yapraktır. Bu yaprakların uzun saplarında çok sayıda minik yaprakları dizili bir haldedir.

Zamioculcas Zamiifolia, zeze çiçeğinin gövdesi toprak altı kısımdaki yumru yapılardır. Bu gövde kodeks gövde çeşitlerindendir. Besinleri ve suyu depolayıp idareli kullanan bir çiçek olarak sukulent ile benzerlik taşır. Normalde yumru ya da rizom olmayan zeze çiçeğine toprak altında kaldığı için yumru denir.

Kış mevsiminde toprağının kuru olması koşulu ile -7 derece soğuğa dayanabilir. Bu şekilde kışın dondurucu soğukları nedeniyle yaprak kaybı olursa her yıl baharda çok daha büyük ve sağlıklı yapraklar verir. Fakat kış mevsiminde toprağının ıslanmaması önemlidir.

Zeze Çiçeğinin Bakımı Nasıl Yapılır?

Zamia bitkisi bakımı kolay ve zahmetsizdir. Filtrelenmiş gün ışığını seven zamia çiçeği bakımı kolay çiçeklerden olduğu için iç mekanlarda sıkça tercih edilir. Tül arkasından gelen ışığa yakın bir yere konumlandırarak seveceği bir yer seçmiş olursunuz.

Herhangi bir cisme temas etmemesine dikkat edilmesi gerekir. Hemen hemen tüm bitkilerde olduğu gibi klima ve kalorifer gibi nesnelere yakın bir konumda bulunmayı sevmez. Güneş ışığına direkt olarak maruz kaldığında yaprakları sararabilir. Geçirgen ve kumlu toprakları sever. Toprak nemi kontrol edilerek sulama yapılması zeze çiçeğinin sağlıklı yetişmesi için önemlidir.

Zeze Çiçeği Nasıl Sulanır?

Uzun bir süre susuz kalma konusunda dayanıklı olan zamia çiçeği, düzensiz sulama yapıldığında çürüyebilir. Kışın daha az sulama periyodu geliştirerek zeze çiçeği kolaylıkla çürümeden kurtarılabilir. Yazın ise toprak çok kurumadan ve çok fazla su vermeden toprağı nemlendirecek şekilde sulama yapılabilir.

Zeze Çiçeğinin Saksı Seçimi Nasıl Olmalıdır?

Zeze çiçeğinin saksı seçiminde küçük saksılara yönelmek gerekir. Ancak bitki ağır olduğundan dolayı saksı seçiminin seramik veya toprak olmasına dikkat edilmelidir. Aynı zamanda saksıların alt kısmında kesinlikle hava deliklerinin olması gerekir.

Zeze Çiçeğinin Toprak Değişimi Nasıl Olmalıdır?

Zamia bitkisi toprağı nasıl olmalı sorusunun cevabı geçirgen ve kumludur. Zeze çiçeğinin toprak değişimi ise üç yıl ara ile yapılmalıdır. Aralık ayının sonuna doğru sulamayı keserek baharda söküp yeni bir toprağa dikilebilir. Ardından sulayarak topraktan yeni filizler verene kadar ısınabileceği bir yerde konumlandırılması gerekir. Filizler görünmeye başladığında tül arkasına yerleştirebilirsiniz.

Zeze Bitkisi Çiçek Açar mı?

Zamia bitkisi çiçek açar mı sorusunun cevabı uygun koşullar sağlanırsa evettir. Bitki gerekli şartlarda bakıldığında mayıs, haziran ve temmuz aylarında çiçeklenebilir.

Zeze Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

Zamia çiçeği nasıl çoğaltılır sorusunun çeşitli cevapları vardır. Zamia bitkisi çoğaltma kolay yöntemlerle gerçekleştirilebilir. Zeze çiçeği daldan veya yapraktan çoğaltılabilir. Daldan çoğaltmak için bir köşe seçerek düzgünce ayırabilirsiniz. Ardından dalları suda köklendirerek çoğalma işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

Zamia yapraktan çoğaltma işlemi için ise orta büyüklükte bir yaprağı gövdeden ayırarak işe başlayabilirsiniz. Daha sonra şeffaf bir vazo ya da bardağın içine 2 ile 3 santimetre arasında suyun içerisine yerleştirebilirsiniz. Suyu belirli aralıklarla değiştirme çoğaltma işleminin düzgün olabilmesi için önemlidir. Aynı zamanda güneş ile doğrudan temas etmeyeceği bir konumda 1 ay bekletilmesi gerekir. Bu sayede gövdeden ayırdığınız yapraklar suda kolaylıkla köklenebilir. Yaprak uçlarında yumrular ortaya çıktığında toprağa aktarabilirsiniz.